Slaměná vánoční koza ve švédském Gävle.

Slaměná vánoční koza ve švédském Gävle. | foto: Profimedia.cz

Zázrak ve Švédsku. Obřího vánočního kozla letos nikdo nepodpálil

  • 82
Obří slaměný kozel, který je každoročně během prosince hrdou dominantou švédského města Gävle, letos zázračně přežil Vánoce. Většina figurín byla od roku 1966 spálena nebo jinak poničena ještě před Štědrým dnem.

„Další den v ráji. Vánoce možná skončily, ale jejich duch přetrvává!“ napsala Maria Wallbergová, která za kozla veřejně vystupuje, na fanouškovský Twitter kozla.

27.prosince 2017 v 14:14, příspěvek archivován: 29.prosince 2017 v 11:46

Another day in paradise Christmas may be over but the spirit remains! #gävlebocken https://t.co/SP8BZTEdZP

Pro server BBC Wallbergová uvedla, že kolem kozla byly letos postaveny nové ploty, které mají výtržníkům zabránit v jeho ničení. Tamní nezisková organizace X-Cons Gävleborg navíc ke kozlovi posílá pravidelně hlídky dobrovolníků, kteří dohlíží na pořádek kolem. 

Ve městě doufají, že kozel přežije až do druhého ledna.

Kde se vzal vánoční kozel

Zvyk vychází ze starých germánských mýtů a přežvýkavec se v období Vánoc těší na severu Evropy výsadnímu postavení.

Švédské děti jsou přesvědčené, že jim vánoční kozel roznáší dárky.

V sousedním Norsku sice naděluje skřítek, vánoční kozel jej však věrně doprovází a děti pro něj nechávají v dřevácích něco k snědku.

V minulosti byl kozel zničen nejrůznějšími způsoby, nejčastěji podpálení. Bizarního konce se dočkal například v roce 2005, kdy ho lidé převlečení za Santy a Perníčky trefili zapálenými šípy. V roce 1976 kozla srazilo auto, v roce 2010 se ho pokusili unést pomocí helikoptéry.

Figurína vyrobená ze slámy a borovicového dřeva má na výšku třináct metrů, sestavit ji trvá asi tisíc hodin a ve městě se objevuje s příchodem první adventní neděle. Jejím původním účelem bylo přitáhnout do města více turistů.

Kozel má také svůj blog a na Twitteru má téměř 15 tisíc fanoušků.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video