Ceny vanilky letí nahoru, farmáři hlídají plantáže s puškami v ruce

  • 41
Stoupající globální ceny vanilky přinášejí madagaskarským pěstitelům více problémů než radosti. Vysoce oceňovaná komodita totiž láká zloděje, kteří se často nebojí očesat celou plantáž. Země se tak potýká nejen s obrovskou vlnou „vanilkového“ zločinu, ale také s odlivem stálých odběratelů, kteří kvůli poklesu kvality odcházejí k indonéské konkurenci.

Rostoucí cena vanilky měla být pro osmapadesátiletého farmáře Jao Nasainu, který na severovýchodě Madagaskaru pěstuje koření, výtečnou zprávou. Místo toho mu však přinesla chudobu, stres a bezesné noci, během nichž musí s oštěpem a podomácku vyrobenou pistolí hlídat svou plantáž. Na tu se pod rouškou tmy pokoušejí vkrást zloději, kteří baží po cenných vanilkových luscích.

Jen v uplynulém roce policie společně s občanskými hlídkami zachytila kolem města Sava více než tisíc zlodějů lusků. Podle místního šéfa policie Sirnota Besoa je většina z těchto pachatelů úspěšně za mřížemi. 

Právě severomadagaskarské lesy kolem Savy jsou považovány za světové centrum pěstování vanilky, které vyhovuje zdejší unikátní klima. 

V některých případech frustrovaní vesničané, jejichž živobytí závisí výhradně na koření, vzali věci do svých rukou a zadržené zloděje ubili k smrti.

„Odřezali všechny vanilkové lusky. Celou plantáž si nacpali do pytlů. Od té doby jsem opatrnější,“ popisuje pro agenturu Reuters Nasaina, který loni přišel o celou úrodu. „Teď žiji přímo tady v lese. Doufám, že tentokrát se mi sklizeň neztratí,“ dodává Nasaina.

Vlna „vanilkového“ zločinu začala v loňském roce, kdy cena černé madagaskarské vanilky vyšplhala na rekordních 635 dolarů (14 tisíc korun) za kilogram. Před dvěma lety se přitom cena za kilo pohybovala kolem sta dolarů. Nárůst cen vyvolala zvýšená poptávka po přírodní vanilce, které konkuruje jen levnější syntetická náhražka. Cena vanilky sice letos klesla na 530 dolarů za kilo, ale pro zloděje stále zůstává lákavým zbožím.

Předčasná sklizeň snížila kvalitu vanilky

„Někteří přijdou s pistolemi, jiní s oštěpy a další třeba jen s kameny nebo železnými tyčemi,“ vykládá Rafely, jeden z členů občanské stráže. „Bereme si zbraně, protože lupiči jsou ozbrojeni. Nemáme jinou možnost,“ říká. Po loňských úderech pytláků se řada farmářů rozhodla, že sklidí zelené lusky ještě předtím, než dozrají. Tak sice nepřijdou o úrodu, ale dramaticky tím sníží kvalitu koření.

Madagaskar každý rok produkuje až šest tisíc tun zelené vanilky. Podle ministerstva obchodu vyvezla země v loňském roce 1600 tun zpracovaných lusků v hodnotě 680 milionů dolarů. Madagaskar je největším světovým producentem vanilky, na druhém místě ho následuje Indonésie. Loňská předčasná sklizeň však poškodila pověst špičkové kvality, kterou země budovala více než sto let.

Obsah vanilínu, který propůjčuje vanilce typickou nasládlou vůni, totiž poklesl z obvyklých 1,8 na jedno procento. Podle úředníka z ministerstva obchodu Josiella Rafidy to dokonce vedlo k tomu, že někteří odběratelé poslali své zásilky zpátky. Policie proto nyní společně s občanskými patrolami kontroluje plantáže, aby se pytláci nepokoušeli lusky sklízet předčasně a poškozovat tím mezinárodní pověst špičkové vanilky.

„Nezralé lusky jsou zabaveny a zničeny,“ říká policejní šéf Besoa. Naneštěstí pro zemědělce, dělá stávající krize madagaskarskou vanilku méně konkurenceschopnou vůči indonéským odrůdám či syntetickému vanilínu, který dominuje celosvětovému potravinářskému průmyslu.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video