Za krutou a dlouhou válkou stojí mylné informace. Ilustrační foto.

Za krutou a dlouhou válkou stojí mylné informace. Ilustrační foto. | foto: Profimedia.cz

Válku ve Vietnamu asi odstartoval smyšlený útok

  • 363
Spojené státy šokovalo zveřejnění přísně tajných dokumentů o válce ve Vietnamu. Vyplynulo z nich, že informace o údajném útoku, který boje odstartoval, byly zkreslené. Podobný skandál si americké tajné služby vysloužily i kvůli válce v Iráku.

Americká Národní bezpečnostní agentura (NSA) zveřejnila ve čtvrtek celkem 140 dosud utajovaných dokumentů.

Jeden z dokumentů například odkryl výpověď J. J. Merricka, který vedl 192. divizi amerického námořnictva v Jihočínském moři. První útok přišel 2. srpna, kdy severovietnamská hlídka zaútočila v Tonkinském zálivu na americké plavidlo Maddox.

O dva dny později se měl útok opakovat, tehdy však žádná loď zasažena nebyla. Z Merrickovy výpovědi vyplývá, že údajně vypálená torpéda rozpoznali pouze ze zvuků sonaru. V jiném dokumentu se ale uvádí, že torpédo viděli "nejméně čtyři lidé".

Právě tyto zprávy vedly prezidenta Lyndona Johnsona k napadení komunistického státu. Článek historika Roberta J. Hanyoka však 41 let staré události staví do jiného světla - druhý útok se podle něj vůbec nestal.

Johnson se po "druhém" napadení amerických lodí rozhodl k odvetnému úderu. Zároveň požádal Kongres o neomezené výdaje na válku.

Americké tajné služby tak zažívají už třetí velkou blamáž v krátké době. Nejprve nezabránily útokům z 11. září 2001, i když měly indicie, které na hrozbu terorismu ukazovaly.

Poté si ostrou kritiku vysloužily i kvůli chybným informacím o zbraních hromadného ničení v Iráku. Právě jejich zpráva odstartovala v březnu 2003 začátek války proti režimu Saddáma Husajna.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video