Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Pro Lavrova jsou Američané jako Hitler, viní je z hybridní války na Ukrajině

Sledujeme online   10:03aktualizováno  20:52
Šéf ruské diplomacie Sergej Lavrov ve středu obvinil USA a evropské země, že na Ukrajině vedou válku proti Rusku. Konflikt ve východoevropské zemi je výsledkem amerických příprav na hybridní válku proti Moskvě, uvedl ministr zahraničí. Ukrajinská armáda ve středu uvedla, že Rusové se dál pokoušejí útočit na města Bachmut a Avdijivka, ale byli odraženi a utrpěli ztráty.

„USA prostřednictvím Ukrajiny vedou zástupnou válku proti naší zemi s jediným úkolem: konečné řešení ruské otázky,“ prohlásil Lavrov. Americké vedení přirovnal k nacistickému vůdci Adolfu Hitlerovi a francouzskému císaři Napoleonovi, kteří se kdysi také o podrobení Ruska pokusili.

Mluvčí Bílého domu pro národní bezpečnost John Kirby později na tiskovém brífinku přirovnání označil za „vskutku urážlivé“. „Je to téměř tak absurdní, že na to ani nemá smysl reagovat,“ dodal.

Lavrov na výroční tiskové konferenci také uvedl, že Kreml je připraven o konfliktu jednat a reagovat na jakékoliv seriózní návrhy.„Moskva ale ještě neviděla žádné vážné návrhy na mír na Ukrajině. Představy prezidenta Volodymyra Zelenského na toto téma jsou nepřijatelné,“ řekl.

Zabiják letadlovek. V Dnipru zabíjela raketa, kterou Ukrajina nesestřelí

Za „absurdní“ Lavrov označil desetibodový mírový plán, který ukrajinská hlava státu představila loni v listopadu. Hovoří se v něm o stažení ruských jednotek z celého ukrajinského území nebo o zřízení speciálního válečného tribunálu, který by soudil zločiny, jichž se Rusové na Ukrajině dopouštějí.

Lavrov rovněž znovu vyjádřil obavy o bezpečnost Ruska a vyzval NATO, aby z Ukrajiny a dalších zemí v blízkosti ruských hranic odstranilo svou „vojenskou infrastrukturu“. Aliance liance kvůli ruské invazi posílila obranu zejména v členských státech na svém východním křídle a žádost o členství loni v souvislosti s ruskou agresí na Ukrajině podaly Švédsko a Finsko.

Američané plánují zabít Putina, odvolává se Lavrov na „činitele Pentagonu“

„Pokud Švédsko a Finsko vstoupí do Aliance, Rusko podnikne adekvátní vojenská opatření,“ pohrozil šéf ruské diplomacie. Ten na konferenci, kde hodnotí výsledky ruské diplomacie v uplynulém roce, také prohlásil, že etničtí Rusové „čelí na Ukrajině ponížení“, což „nelze akceptovat“.

Lavrov také prohlásil, že vztahy Ruska se Západem „už nikdy nebudou stejné“, a naopak vyzdvihl vazby Moskvy na Peking, které podle něj nikdy nebyly silnější. Vztahy Ruska s Čínou mají pro Moskvu zásadní strategický význam, jelikož jeho invaze na Ukrajinu způsobila zpřetrhání ekonomických vazeb se západními zeměmi a vlnu sankcí, poznamenala agentura Reuters.

Ruský prezident Vladimir Putin a jeho čínský protějšek Si Ťin-pching ohlásili ještě před ruskou invazí na Ukrajinu v Pekingu uzavření rozsáhlého strategického partnerství zaměřeného na boj proti vlivu Spojených států. Uvedli, že jejich země nebudou mít „žádné ‚zakázané‘ oblasti spolupráce“.

Ruské útoky pokračují

Ukrajinský generální štáb ve středečním přehledu situace na bojišti uvedl, že Rusové se dál pokoušejí útočit na Bachmut a Avdijivku, ale byli odraženi a utrpěli ztráty. Během uplynulého dne ukrajinští obránci podle něj zneškodnili 820 ruských vojáků, devět tanků a deset obrněných vozidel.

Rusko od začátku války před téměř 11 měsíci ztratilo 117 770 vojáků, odhaduje ukrajinské velení. Tvrzení stran válečného konfliktu nelze bezprostředně ověřit z nezávislých zdrojů.

Válka na Ukrajině

Ukrajinské velení se zmiňuje o odražení ruského útoku u osady Sil (rusky Sol), která je součástí Soledaru a ve které se nachází železniční nádraží, a také o ruském ostřelování Soledaru. Tvrdí, že ukrajinská protiletecká obrana „v oblasti Soledaru“ sestřelila ruský bitevní letoun Su-25.

Ruské ministerstvo obrany v pátek ohlásilo dobytí Soledaru, ale Kyjev nadále hlásil pokračující boje o toto město severovýchodně od Bachmutu.

Britská vojenská rozvědka v pravidelném přehledu uvádí, že se ukrajinské síly „s velkou pravděpodobností“ do konce pondělka 16. ledna stáhly ze Soledaru na novou, více na západ položenou obrannou linii. Ruský postup na Soledar byl hlavně dílem žoldnéřů z Vagnerova sukupení a byl podpůrnou operací s cílem umožnit obklíčit větší město Bachmut.

Nyní je jedna ze dvou hlavních ukrajinských zásobovacích tras do Bachmutu pod rostoucím tlakem Rusů. Snímky ukazují, že od začátku ledna je jih a východ Bachmutu vystaven intenzivnímu dělostřeleckému bombardování. Ukrajinské síly téměř jistě pokračují v obraně proti ruským silám na okraji města, uvedlo britské ministerstvo obrany.

Vleklá válka a silnější armáda

Analytici amerického Institutu pro studium války (ISW) na základě vyjádření ruského ministra obrany z úterní porady o rozsáhlé vojenské reformě, chystané na léta 2023 až 2026, usuzují, že se Rusko chystá na vleklou válku proti Ukrajině. Cílem avizovaných změn je ale také zajistit podmínky umožňující rychle vytvořit mnohem silnější armádu, určenou pro velké války.

Ruský ministr obrany Sergej Šojgu mimo jiné ohlásil, že Rusko obnoví moskevský a leningradský vojenský okruh, vytvoří nový armádní sbor v Karélii u hranic s Finskem, vytvoří nová samostatná uskupení vojsk na nově okupovaných ukrajinských územích a 12 nových mobilních divizí.

ISW předpokládá, že tyto a další změny svědčí o záměru Rusku reformovat své ozbrojené síly, aby byly schopny vést rozsáhlé konvenční konflikty, a to nejen nynější válku proti Ukrajině.

Podle ISW není jasné, zda bude možné zvětšit ruské ozbrojené síly během tří let tak, jak popsal Šojgu. „Na papíře může Rusko vytvořit nové divize, je ale otázkou, zda je dokáže v podmínkách pokračující války náležitě vybavit vojáky a výzbrojí. Šojgu již dříve ohlašoval reformy, které se neuskutečnily,“ připomněl americký institut.

Autoři: ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

  • Nejčtenější

Írán zaútočil na Izrael. Armáda zachytila většinu střel, pomohli spojenci

13. dubna 2024  20:38,  aktualizováno  14.4 8:54

Sledujeme online Írán vyslal na Izrael desítky bezpilotních letounů a také rakety. Je to odveta za útok na íránský...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Ženu soudí za sex se psem i zneužívání syna a vnuka. Byla to terapie, hájí se

15. dubna 2024  12:28,  aktualizováno  13:33

U Krajského soudu v Ústí nad Labem začalo projednávání případu dlouhodobého sexuálního zneužívání,...

Ozbrojenci vtrhli do domu a svázali podnikatele s rodinou, zřejmě šlo o mstu

12. dubna 2024  9:44,  aktualizováno  15:08

Policisté z Česka i Německa pátrají na Domažlicku po ozbrojencích, kteří v noci na dnešek přepadli...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Na začátku byl tajný projekt. Jak vypadá stanice metra, kterou nikdy nejel vlak

14. dubna 2024

Premium Nenápadná plechová vrata naproti Úřadu vlády na pražském Klárově skrývají velké tajemství. Praha se...

Dostálové se ptali na její angličtinu a Farského, zda dá zase přednost stáži

19. dubna 2024  19:15,  aktualizováno  21:09

Nejzajímavější částí debaty kandidátů do voleb v Evropském parlamentu byly otázky studentů, kteří...

Česko vydá na Ukrajinu odsouzeného za vraždu řidiče Sazky, odpykává si 22 let

19. dubna 2024  21:03

Česko vydá na Ukrajinu Timura Treťjakova odsouzeného na 22 let vězení za nájemnou vraždu řidiče...

Rozhazoval výzvy k svržení vlády. Pak se u místa, kde soudí Trumpa, zapálil

19. dubna 2024  20:17,  aktualizováno  20:38

Neznámý muž, který se dnes zapálil před soudem s Trumpem se podle policie jmenuje Maxwell...

Exploze v Íránu, podle Američanů zaútočil Izrael. Ten to nepotvrdil

19. dubna 2024  6:17,  aktualizováno  20:36

Ve středoíránské provincii Isfahán se v pátek ráno ozvaly exploze, podle íránských médií se jednalo...

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil 30 let na scéně....

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by použil tester, nebo...