Volodymyr Zelenskyj | foto: AP

Bojovat a vyhrát. Pro Ukrajince není jiná alternativa, řekl Zelenskyj

  • 233
Ukrajinci nemají jinou alternativu, než bojovat a vyhrát, řekl v pravidelném nočním projevu ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Nadcházející dny budou podle něj těžké, nejhorší situaci vidí na Donbasu. Prezident také uvedl, že Rusové se snaží zničit co nejvíce lidských životů a infrastruktury.

„Celkem od 24. února ruská armáda provedla na Ukrajinu 1 474 raketových úderů, přičemž použila 2 275 různých střel. Naprostá většina z nich mířila na civilní objekty. Za necelé tři měsíce došlo k více než třem tisícům náletů ruských letadel a vrtulníků,“ řekl Zelenskyj a zopakoval svůj požadavek na další dodávky zbraní od spojenců.

Hlavním terčem ruských úderů jsou obce Bachmut v Doněcké oblasti a Popasna a Severodoněck v Luhanské oblasti. „Nikdo nezničil Donbas tak, jak to nyní dělá ruská armáda,“ zdůraznil prezident.

Ukrajinský generální štáb v souvislosti s tím, v pravidelné ranní zprávě o situaci na bojišti k ránu 90. dne války, varuje, že se Rusko nejspíše připravuje k novým pokusům o obklíčení ukrajinských vojsk u Severodoněcka a Lysyčanska. Rusové také posilují jednotky k obnově útoku ve směru na Záporoží.

Podle štábu nelze vyloučit, že se Rusové pokusí překročit Severní Doněc východně od Severodoněcka a Lysyčanska. Pro krytí této operace nepřítel soustředil raketomety a dělostřelectvo. Na jihu Rusové zlepšili svou taktickou situaci u obce Vasylivka v Záporožské oblasti, přiznává ukrajinské velení.

Ve stejné oblasti, jižně od Severodoněcka, Rusové podle štábu útočí na vsi Toškivka a Ustynivka. Současně se nepřítel chystá k novým pokusům o ofenzívu vedenou z Izjumu na jih, směrem k Slovjansku a Kramatorsku.

Na zvýšení intenzity ruských operací v Donbasu a snahu obklíčit Severodoněck, Lysyčansk a Rubižne upozorňuje i britská vojenská vojenská rozvědka, podle které jsou severní a jižní osy ruských operací odděleny asi 25 kilometry území, ovládaného Ukrajinci.

Rozvědka poukázala na silný ukrajinský odpor, nicméně ruským jednotkám se podařilo dosáhnout místních úspěchů, a to i díky soustředění dělostřelectva. Ovládnutí severodoněcké kapsy by představovalo dobytí celé Luhanské oblasti v rámci ruské snahy ovládnout celý Donbas. Ruský postup na západ by ale současně prodloužil ruské linie a pravděpodobně vyvolal potíže se zásobováním.

Zelenskyj také oznámil, že v pondělí večer podepsal dekret, kterým udělil státní vyznamenání 161 vojákům ozbrojených sil Ukrajiny; 42 z nich ho dostalo posmrtně.

Ukrajinská první dáma Olena Zelenská v pondělí představila národní program psychologické pomoci pro lidi zasažené válkou. Na programu se bude podílet Světová zdravotnická organizace (WHO), informovala o tom stanice CNN.

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov v pondělí prohlásil, že Moskva ještě zváží, zda bude mít zájem obnovit vztahy se Západem. Jeho země se chce ještě intenzivněji orientovat na spolupráci s Čínou, která „neskáče, jak ostatní pískají,“ řekl Lavrov.

Příměří bez stažení ruských vojsk by válku protáhlo

Příměří, které by neprovázelo stažení ruských jednotek z Ukrajiny, by vedlo k prodloužení probíhajícího konfliktu o několik let, uvedl poradce šéfa ukrajinské prezidentské kanceláře Mychajlo Podoljak. Odložení války by dalo Rusku čas na shromáždění zdrojů a obnovení útoků na Ukrajinu s novou vervou, řekl Podoljak podle agentury Unian.

Svět podle Podoljaka ještě stále plně nepochopil, co je Rusko zač a proto má tendenci doufat v navázání předválečných obchodních vztahů a partnerství. Mezitím ovšem pracuje ruská lobby, která prosazuje zájmy Moskvy na mezinárodních trzích. „Je nemorální dělat jakékoliv ústupky po tom, co jsme viděli, co se stalo u Kyjeva, v Mariupolu nebo na východě Ukrajiny,“ řekl Podoljak.

19. května 2022

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video