Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Chopte se zbraní, zastavte Kreml! Neonacista Rex svolává k diverzi v Rusku

  11:12
Vojáci ruské národní gardy od čtvrtka bojují s příslušníky dvou diverzních a průzkumných skupin, které pronikly do vsí v pohraničí Brjanské oblasti. Jejich vůdce Denis Nikitin se odvolává na tichou podporu Ukrajiny a tvrdí, že tato akce definitivně odkrývá Putinovu slabost. Vyzývá také ostatní Rusy, aby povstali proti Kremlu.
Vlevo Denis Nikitin přezdívaný jako „White Rex“, který se přihlásil ke...

Vlevo Denis Nikitin přezdívaný jako „White Rex“, který se přihlásil ke čtvrtečnímu útoku na pohraniční oblast. (2. března 2023) | foto: Profimedia.cz

Mnoho podrobností o čtvrteční akci, k níž se přihlásil Ruský dobrovolnický sbor bojující po boku Ukrajinců proti režimu Vladimira Putina, zůstává nejasných a neověřených. Ukrajina popřela, že by skupinu přímo podporovala, zatímco Rusko incident využilo k posílení svého tvrzení, že NATO vede zástupnou válku prostřednictvím krajně pravicových „teroristů“.

Denis Nikitin, který stojí v čele Ruského dobrovolnického sboru, se však k incidentu otevřeně přihlásil a pro list Financial Times uvedl, že jeho cílem bylo odhalit slabou obranu země a inspirovat další krajany k povstání proti Kremlu.

Ruští gardisté najeli na minu, Putin žádá nová „protiteroristická“ opatření

Osmatřicetiletý Nikitin, který vystupuje také pod jménem Denis Kapustin nebo pseudonymem Rex, je bývalý bojovník smíšených bojových umění s vazbami na západní neonacisty a bělošské nacionalisty. Jde o notoricky známého ruského neonacistu, který založil značku oblečení White Rex, oblíbenou mezi neonacistickými bojovými kluby MMA.

Nemusíte žít v okovech a vykonávat cizí vůli

Ruské úřady prohlásily, že při akci zemřeli dva civilisté a jedno dítě bylo zraněno, připomíná The Moscow Times. Nikitin však uvedl, že v jedné ze dvou vesnic, kam jeho muži vtrhli, došlo k přestřelce, ale o obětech neví.

Naopak připomněl hlavní cíl – zasáhnout nepřítele hluboko za nepřátelskou linií pomocí útoků bezpilotních letounů a odvážných sabotážních operací a připomenout Rusům, že nemusí žít v okovech a účastnit se cizí války. „Můžete a musíte se chopit zbraně. Podpoříme každého, kdo chce tyto kremelské uzurpátory odstavit od moci,“ řekl Nikitin.

Útok podle něj také odhalil „velmi špatný stav“ ruské obrany v hustě zalesněné Brjanské oblasti, která podléhá zvýšeným bezpečnostním opatřením. „Je to klasický partyzánský útok na klasickém místě, kde bylo pro Němce i SSSR opravdu těžké partyzány chytit,“ vysvětlil Ruslan Puchov, ředitel moskevského Centra pro analýzu strategií a technologií.

To potvrdil i Nikitin, podle nějž jsou ruské síly v pohraničí úplně bezbranné. „Operovali jsme v pohraničním pásmu, které by mělo být pod nejpřísnější ochranou,“ uvedl.

Pomohli Ukrajinci, tvrdí Nikitin

Putin ve čtvrtečním videu uvedl, že za útokem stojí „teroristé“ a přirovnal ho k vraždě dcery prokremelského ultranacionalistického ideologa Alexandra Dugina.

Ruské úřady se mezitím neprodleně snažily zformulovat ucelenou reakci. Se svým otálením však daly prostor Nikitinově skupině, která bezprostředně po útoku ovládla sociální média. Nikitinovi muži vítězoslavně pózovali v neposkvrněných bojových uniformách vedle vesnické pošty a stanice první pomoci.

Ukrajina se ovšem od čtvrteční operace, stejně jako od útoku na Duginovu dceru, ihned distancovala. Ukrajinský server RBK-Ukrajina to označil za „klasickou provokaci“ ze strany Ruska.

Nikitin s tím ovšem nesouhlasí, ukrajinské úřady se podle něj pod operaci podepsaly, jinak by k ní nemohlo nikdy dojít. „Jak si představujete, že jsem tam prošel noční tmou? Jsou tam zaminované mosty, jsou tam kamery, tepelně zaměřené drony, jsou tam skrytá otevřená pozorovací stanoviště. Kdybych to s nikým (z ukrajinské armády) nekoordinoval, jednoduše by nás zničili,“ řekl Nikitin v rozhovoru.

Zákaz vstupu do Schengenu

Nikitin se narodil v Rusku, jako teenager žil v Německu a v roce 2017 se přestěhoval na Ukrajinu. V Kyjevě organizoval bojové kluby pro Rusy, Ukrajince a západní neonacisty. Tyto krajně pravicové aktivity mu v roce 2019 vynesly desetiletý zákaz vstupu do schengenského prostoru, nicméně v Evropě zůstal aktivní. Podle novináře a výzkumníka z Bellingcat Michaela Colborneho je Nikitin stále aktivní v krajně pravicové činnosti v Německu, Francii i Bulharsku.

Někteří ruští přívrženci zastávající nekompromisní postoje, jako Ramzan Kadyrov, vyzvali Putina, aby zvýšil bezpečnostní opatření a vyhlásil v pohraničních regionech stanné právo.

Putin prozatím v pátek apeloval na bezpečnostní radu, aby našla způsob, jak ochránit území před „teroristy“. Podepsal ale také dekret, který operuje se stanným právem.

K diverzím se hlásí ruští bojovníci za Ukrajinu. Kreml svolal bezpečnostní radu

Dekret umožňuje Rusku v podmínkách válečného stavu pozastavit činnost ředitelům a akcionářům všech společností, které neplní státní obranné zakázky, připomíná agentura Reuters. Dekret také umožní ministerstvu průmyslu jmenovat nového externího správce, který převezme řízení takových společností.

Ačkoli se dekret zmiňuje pouze o hypotetických opatřeních pro výrobu zbraní v případě vyhlášení válečného stavu, naznačuje, že Putin možná brzy přestane své lidi ujišťovat, že se jich jeho „zvláštní operace“ na Ukrajině netýká, podotýkají skepticky zahraniční média.

Autor:

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Lidovci navrhli zvýšit slevy na dani na děti, stát to má 6 miliard korun ročně

25. dubna 2024  11:36

Aktualizujeme Zvýšení slev na dani na děti navrhuje KDU-ČSL a hodlá to prosazovat v jednáních s koaličními...

Rakety ATACMS jsou stěžejní, ale Rusové se mohli připravit, míní analytici

25. dubna 2024  11:30

Rakety dlouhého doletu ATACMS, které USA poskytly Ukrajině, by mohly oslabit ruskou logistiku a...

Žena neuhlídala dvě děti, obě se utopily. Se žalobcem se dohodla na podmínce

25. dubna 2024  11:30

S podmíněným trestem odešla od soudu žena, která loni v létě neuhlídala na koupališti v Klučku u...

V Česku stále chybí vakcíny proti černému kašli. Válek promluví o aktuální situaci

25. dubna 2024  11:30

V Česku stále rapidně přibývá případů černého kašle. Jednou z cest, jak se proti nemoci chránit, je...

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...