Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Po celé Ukrajině platí poplach, ruský útok přerušil volby na ambasádě v Kyjevě

Sledujeme online   7:44aktualizováno  20:58
Po celé Ukrajině byl opět vyhlášen letecký poplach, úřady vybízejí obyvatele, aby se schovali do krytů. Rusko zřejmě podniklo útok střelami s plochou dráhou letu. Opakuje se tak situace ze sobotního rána, kdy útok na metropoli přerušil i hlasování v prezidentských volbách na české ambasádě, volební komise byla zhruba hodinu v krytu.
Ukrajinou otřásla další vlna výbuchů. (14. ledna 2023)

Ukrajinou otřásla další vlna výbuchů. (14. ledna 2023) | foto: AP

V některých oblastech zasahuje protivzdušná obrana. Výbuchy jsou slyšet v Kyjevě a v Oděse. Zásah objektu kritické infrastruktury mezitím oznámily úřady ve Lvově na západě země.

Gubernátor Mykolajivské oblasti ležící na jihu země Vitalij Kim podle deníku Ukrajinska pravda oznámil, že první střely jsou už nad Ukrajinou, a později dodal, že v oblasti zasahuje protivzdušná obrana. Na Černé moře podle armádního velitelství Jih vyplulo pět ruských plavidel, schopných najednou odpálit 36 střel s plochou dráhou letu Kalibr.

Ruská střela ve Lvovu na západě země zasáhla objekt kritické infrastruktury, uvedl šéf oblastní správy Maksym Kozyckyj. „Jsou možné výpadky elektřiny a vody. Zůstaňte v krytech, hrozba trvá,“ varoval v aplikaci Telegram. Ruská střela zasáhla objekt kritické infrastruktury také v Charkovské oblasti na východě Ukrajiny.

Podle zpráv ze sociálních sítí protivzdušná obrana zasahuje ve Vinnycké, Chmelnycké, Kyjevské či Dnipropetrovské oblasti.

V Dnipru na východě Ukrajiny ruská střela poničila devítipodlažní obytný dům, pod troskami se nacházejí lidé, uvedl zástupce šéfa prezidentské kanceláře Kyrylo Tymošenko. „Jsou to prostě zrůdy,“ dodal na adresu Rusů s tím, že zasažený dům a jeho obyvatele dobře zná, protože bydlíval hned vedle. Agentura Reuters s odvoláním na místní úřady uvedla, že nejméně deset lidí včetně dvou dětí utrpělo zranění, z trosek se ale podařilo zachránit 15 lidí.

Přerušené volby, komise musela do krytu

Kvůli útoku na Kyjev bylo přerušeno hlasování v prezidentských volbách na české ambasádě. „V 9:56 kyjevského času (8:56 SEČ) jsme hlasování přerušili,“ poznamenal vedoucí konzulárního úseku zastupitelského úřadu Martin Mužík. „Tady se rozezněl poplach. Už před vyhlášením poplachu jsme slyšeli výbuchy,“ vylíčil situaci.

„S ohledem na bezpečnostní situaci v Kyjevě, jsme přerušili volební hlasování na české ambasádě. V Kyjevě je současně vyhlášen poplach, nevíme kdy bude hlasování obnoveno. To bude záviset na vyhodnocení bezpečnostní situace,“ doplnil Mužík pro iDNES.cz. Ve volební místnosti v tu dobu podle něj nebyl žádný hlasující, poslední volič odešel krátce předtím.

Hlasování bylo přerušeno zhruba na hodinu. Poté pracovníci volební komise opustili kryt. Na možnost, že bude nutné volby přerušit, se zastupitelský úřad připravoval dopředu. Všichni příchozí voliči byli například informováni o tom, kde se nachází nejbližší protiletecký kryt právě pro případ, že by byl vyhlášen poplach. Stanice metra, která je tímto krytem, je vzdálena asi 650 metrů od velvyslanectví.

Ráno byl Kyjevě vyhlášen letecký poplach. Agentura Reuters informovala o sérii výbuchů a raketovém útoku na infrastrukturu v hlavním ukrajinském městě. Starosta Kyjeva Vitalij Kličko vyzval obyvatele, aby nevycházeli ven. Bližší podrobnosti o útoku a jeho dopadech zatím nejsou známé. Jde o první takový útok na Kyjev v tomto roce od noci na Nový rok.

Ruské lodě se daly do pohybu. Ukrajina hádá, odkud přijde nový útok

Jakou infrastrukturu přesně útok zasáhl, zatím není jasné. Nejsou ani informace o případných obětech či zraněných. „Detaily stále zjišťujeme,“ uvedl Kyryl Tymošenko z prezidentské kanceláře. Kličko poznamenal, že trosky jedné rakety dopadly na neobydlenou část západního Kyjeva.

Po krátké byl po celé Ukrajině opět vyhlášen letecký poplach, Rusko podle úřadů podniklo útok střelami s plochou dráhou letu. Výbuchy byly slyšet i v ráno ostřelovaném Kyjevě.

Útok ze severu

Ranní útok podle Kyjeva zasáhl i obytnou budovu ve vesnici Kopyliv, která je vzdálená asi 50 kilometrů západně od hlavního města. Poškozeno zde bylo celkem 18 domů, z nichž některým exploze rozbila okna. Žádné oběti na životech odtud zatím nejsou hlášeny.

Mluvčí ukrajinského letectva Jurij Ihnat v rozhovoru se zdejší televizí uvedl, že Rusko k útoku s velkou pravděpodobností použilo balistické střely, kterým se Ukrajina zatím není schopná účinně bránit. Na Kyjev podle něj přiletěly ze severu.

Zničili jsme čtyři obrněnce Bradley, chlubí se Rusko. Na Ukrajině ještě nejsou

Ruské rakety dopadaly v ranních hodinách také na Charkov, napsala Ukrajinska pravda. Vedoucí vojenské správy Charkovské oblasti obyvatele města vyzval, aby zůstali v krytech.

„Předběžné zprávy naznačují, že čtyři rakety S-300 zasáhly průmyslovou čtvrť. Rusové mířili na naši infrastrukturu. Ještě musíme potvrdit informace o obětech,“ dodal pro server.

Druhá vlna výbuchů si vyžádala 5 obětí

Nejméně pět mrtvých a 60 zraněných si vyžádal sobotní zásah obytného domu v Dnipru ruskou raketou, oznámil na svém webu list Ukrajinska pravda s odvoláním na představitele ukrajinských úřadů. Předchozí bilance čítala deset raněných a 15 zachráněných z trosek budovy.

„Mrtvých je už pět,“ později informoval šéf oblastní správy Valentyn Rezničenko. Mezi 60 raněnými, kteří všichni museli být hospitalizováni, je podle něj dvanáct dětí.

„Vypátráme všechny, kdo se podílejí na tom teroru. Všichni ponesou odpovědnost, a to nejvyšší,“ přislíbil ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

Zásah devítipodlažní budovy ve městě, které má téměř milion obyvatel a leží asi 400 kilometrů jihovýchodně od Kyjeva, byl podle médií součástí druhé vlny ruských vzdušných útoků na Ukrajinu.

OBRAZEM: Výkaly a stahovací pásky. Ukrajina odhalila ruskou mučírnu v Chersonu

V zasaženém domě žilo na 1 700 lidí. V zasažené části domu bylo 72 bytů, ve kterých mohlo žít 100 až 200 lidí, uvedl Kyrylo Tymošenko, který svého času bydlíval v sousedství.

V sobotu odpoledne byl celé Ukrajině opět vyhlášen letecký poplach, úřady vybízely obyvatele, aby se schovali do krytů. V některých oblastech zasahovala protivzdušná obrana. Výbuchy byly slyšet v Kyjevě a v Oděse. Zásah objektu kritické infrastruktury oznámily úřady ve Lvově na západě země a v Charkovské oblasti na východě. Ukrajinská metropole i další ukrajinská města se již ráno staly terčem ruských raket. Jejich cílem rovněž byla kritická infrastruktura.

Kyjevská radnice podle agentury Ukrinform uvedla, že díky účinné protivzdušné obraně nebyl zasažen objekt kritické infrastruktury.

Následující dny budou energeticky těžké

Protivzdušná obrana dnes sestřelila 25 z 38 ruských střel různých typů, uvedlo velitelství ukrajinského letectva, a to včetně střel s plochou dráhou letu typu Ch-101, Ch-555 a Kalibr a raket Ch-59.

Rusům se nicméně povedlo značně poškodit jednu z tepelných elektráren zásahem do turbínového oddělení. Škody utrpěly i další zařízení této elektrárny, napsala agentura Unian s odvoláním na energetickou společnost DTEK. Hasiči a pracovníci firmy pokračují v odstraňování následků.

Ukrajinský ministr energetiky Herman Haluščenko varoval, že nadcházející dny budou na energetické frontě „těžké“ poté, co poslední ruské útoky zasáhly kritickou infrastrukturu v několika regionech.

Zábrany padají. Západ přitvrzuje a chystá Ukrajinu na intenzivní jarní boje

„Kvůli ostřelování se ve většině regionů zavádějí nouzové odstávky. Nadcházející dny budou těžké. Na obnovení dodávek elektřiny se už pracuje,“ napsal na facebooku.

O palbě protivzdušné obrany informoval také gubernátor Mykolajivské oblasti ležící na jihu země Vitalij Kim. Na Černé moře podle armádního velitelství Jih vyplulo pět ruských plavidel, schopných najednou odpálit 36 střel s plochou dráhou letu Kalibr. Podle zpráv ze sociálních sítí protivzdušná obrana zasahovala rovněž ve Vinnycké a Chmelnycké oblasti.

Moldavská policejní hlídka dnes v pohraničí po rozsáhlém ruském útoku na Ukrajinu objevila úlomky rakety, uvedlo ministerstvo vnitra. Je to už třetí případ, kdy úlomky raket dopadly na moldavské území. Incident si nevyžádal raněné, dodala ruská redakce BBC.

Rusové oslavují obsazení Soledaru

V pátek ruské síly obsadily Soledar, což potvrdil i i americký americký Institut pro studium války (ISW). „Oznámení ruského ministerstva obrany o získání Soledaru vyvolalo v ruském informačním prostoru významnou reakci,“ doplnil pak v sobotu ráno ISW.

V prvním prohlášení ruského ministerstva obrany bylo podle ISW zejména pochváleno útočné a armádní letectvo, raketové a dělostřelecké jednotky, a také ruské výsadkové síly za obsazení Soledaru. Účast Vagnerovy skupiny ruské ministerstvo nejprve nepřiznalo.

Ruský oligarcha Jevgenij Prigožin, který vlastní Vagnerovu skupinu, se pravděpodobně pokusil zabránit oznámení o vítězství, k němuž došlo už 12. ledna. Obvinil nejmenované byrokraty a vládní úředníky z „neustálé snahy ukrást vítězství soukromé vojenské společnosti Vagner“.

Soledarské katakomby jako nové bitevní pole. Tunely sahají až k Bachmutu

„Prigožin se pravděpodobně snaží využít vítězství v Soledaru jako vyjednávacího nástroje ke zvýšení své autority v Rusku,“ dodává ISW.

Autoři: , ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Srážku dvou vrtulníků v Malajsii nikdo nepřežil

  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

V březnu by ze Sněmovny vypadla TOP 09. Vyhrává ANO, posilují malé strany

24. dubna 2024  6:22,  aktualizováno  6:32

Podle nejnovějšího volebního modelu Median by se v březnu do Sněmovny dostalo pět stran a hnutí. V...

Balík pomoci pro Ukrajinu či Izrael schválil Senát USA. Zbývá už jen Bidenův podpis

24. dubna 2024  6:24

Americký Senát schválil balík s pomocí pro Ukrajinu, Izrael či Tchaj-wan v hodnotě 95 miliard...

Soud potrestá brutální útok na dívku, bodnutá do krku skončila v pytli v lese

24. dubna 2024

Krajský soud v Plzni dnes vynese rozsudek nad devatenáctiletým Ukrajincem Viktorem Veselovským,...

Podezřelé nákupy zbraní se mají hlásit už od července, schvaluje vláda

24. dubna 2024  5:25

Prodejci mají mít už od července povinnost hlásit podezřelé nákupy zbraní. Počítá s tím novela...

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...