Vedle poškozených domů v Kramatorsku v Doněcké oblasti na východě Ukrajiny...

Vedle poškozených domů v Kramatorsku v Doněcké oblasti na východě Ukrajiny vidět kráter po ruském raketovém útoku. (13. srpna 2022) | foto: AP

Kdo ostřeluje elektrárny, bude naším zvláštním cílem, varoval Zelenskyj

  • 288
Prioritou ruské armády za poslední týden bylo patrně přeorientovat jednotky na posílení pozic na jižní Ukrajině. Ve své pravidelné zprávě to v neděli uvedlo britské ministerstvo obrany. Boje na Donbasu nicméně pokračují, stejně jako u okupované Záporožské jaderné elektrárny. Podle Zelenského se Ukrajina zaměří na ruské vojáky, kteří elektrárnu ostřelují.

Ruskem podporované jednotky, zejména milice separatistické Doněcké lidové republiky, i nadále útočí na sever města Doněck.

Moskva v sobotu oznámila, že získala plnou kontrolu nad důležitou obcí Pisky na východě Ukrajiny. Velení ukrajinské armády ale následně uvedlo, že o Pisky se nadále tvrdě bojuje.

To potvrdila i nedělní zpráva shrnující nejnovější poznatky britských zpravodajských služeb. V ní se uvádí, že v obci Pisky nedaleko doněckého letiště se stále odehrávají velmi těžké boje.

Podle Londýna je cílem ruských útoků v oblasti pravděpodobně zajistit „dálnici M04“, která představuje hlavní přístup k Doněcku ze západu.

Podle šéfa Doněcké oblasti Pavla Kyrylenka ruské jednotky za posledních 24 hodin v regionu zabily dva civilisty a dalších deset lidí zranily. Pokračuje i ostřelování přístavu Mykolajiv.

Jak uvedla ukrajinská armáda, Rusové do oblasti přes noc vypálili tři rakety, žádná zranění ale nebyla hlášena. Mykolajiv leží nedaleko Ruskem okupované Chersonské oblasti, kde Ukrajinci zahájili protiofenzivu.

Až 40 procent evakuovaných, kteří dorazili do Záporožské oblasti, pochází právě z okupované Chersonské oblasti, uvedl podle agentury Ukrinform tamní gubernátor Oleksandr Staruch.

Dobrovolníci podle něj vyrážejí v automobilech s humanitární pomocí do okupovaných oblastí a snaží se odtamtud evakuovat zbývající obyvatele. Za posledních 24 hodin dorazilo do Záporoží 1642 evakuovaných z různých částí Ukrajiny, 741 z nich pocházelo přitom právě z Chersonské oblasti.

Rusko jaderně vydírá, zopakoval Zelenskyj

Ukrajina a Rusko se navzájem obviňují z ostřelování největší jaderné elektrárny v Evropě v Záporoží. „Každý ruský voják, který buď střílí na elektrárnu, nebo střílí s využitím elektrárny jako štítu, musí pochopit, že se stává zvláštním terčem pro naše zpravodajce, pro naše speciální síly, pro naši armádu,“ řekl Zelenskyj ve svém pravidelném večerním proslovu.

Ukrajinský prezident zopakoval tvrzení, že Rusko zneužívá elektrárny k jadernému vydírání. Ukrajinští vojenští zpravodajci předtím varovali před novými ruskými „provokacemi“ kolem elektrárny.

Poradce ukrajinského prezidenta Mychajlo Podoljak v sobotu obvinil Rusko z ostřelování té části jaderné elektrárny, v níž se vyrábí elektřina pro jih Ukrajiny.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video