Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Asi tisíc obránců Azovstalu odvezli do Ruska. Čeká je tam soud, hlásí Moskva

Sledujeme online   6:30aktualizováno  8:06
Více než 1 000 ukrajinských obránců oceláren Azovstalu v Mariupolu bylo kvůli vyšetřování převezeno na území Ruské federace, citovala ve středu agentura TASS nejmenovaného ruského bezpečnostního činitele. Pokud se tyto zprávy potvrdí, bude to znamenat další překážku pro mírová jednání mezi oběma znepřátelenými stranami.

Ruské jednotky procházejí zničenou části areálu Azovstal. (18. května 2022) | foto: AP

Kyjev usiluje o to, aby obránci Azovstalu byli vyměněni za ruské vojáky zajaté na Ukrajině, nicméně ruští poslanci požadují, aby někteří z ukrajinských bojovníků z Mariupolu byli postaveni před soud.

„Více než 1 000 lidí z Azovstalu bylo převezeno do Ruska, pracují s nimi bezpečnostní orgány,“ řekl činitel agentuře TASS. Uvedl také, že převoz do Ruska později čeká i další ukrajinské zajatce a že se v Moskvě nachází více než 100 lidí, mezi nimiž jsou „žoldnéři z cizích zemí, kteří se vzdali v Mariupolu“.

V mariupolských ocelárnách Azovstal, které byly poslední baštou ukrajinské obrany v tomto přístavním městě, se ve druhé polovině května vzdalo ruským silám více než 2 400 bojovníků. Ukrajinské vedení se obává, že jsou vystaveni krutému zacházení.

Rusko tvrdí, že mezi obránci Azovstalu je mimořádně vysoký počet neonacistů, příslušníků pluku Azov, který je součástí ukrajinské Národní gardy, nikoliv armády. Moskva tvrdí, že jedním z cílů její nynější vojenské operace na Ukrajině je sousední zemi „denacifikovat“.

Nevěřili, že odpor bude tak silný, prohlásil o Rusech Zelenskyj

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v úterý večer v pravidelném proslovu řekl, že situace na frontě na východní Ukrajině se za poslední den téměř nezměnila. Dodal, že nejtvrdší boje se nadále odehrávají v Severodoněcku, Lysyčansku a u Popasné.

„Je vidět, že okupanti nevěřili, že odpor bude tak silný,“ řekl prezident Zelenskyj. Rusko se nyní podle něho pokouší vyslat do Donbasu a do oblasti Chersonu na jihu země posily.

Mariupolem se začíná šířit cholera, Rusko vydalo těla obránců Azovstalu

Severodoněck s Lysyčanskem, které odděluje pouze řeka Severní Doněc, jsou poslední významná města pod ukrajinskou kontrolou v Luhanské oblasti. Ruský ministr obrany Sergej Šojgu v úterý uvedl, že ruské jednotky ovládají 97 procent tohoto regionu. Řekl také, že Rusové „osvobodili“ rezidenční oblasti na jihovýchodě Severodoněcku.

Telegram

Asi 800 civilistů se v tomto městě skrývá v chemických závodech Azot, uvedl v úterý právník Dmytra Firtaše, jednoho z nejbohatších Ukrajinců, kterému podnik patří. V Azotu je asi 200 z jeho celkových 3 000 zaměstnanců a asi 600 obyvatel Severodoněcku. Pracovníci firmy v ní zůstali pro to, aby zajistili zbývající vysoce výbušné chemikálie.

Zelenskyj tvrdí, že Rusko od začátku invaze na Ukrajinu přišlo o více než 31 tisíc vojáků. „Rusko za naprosto nesmyslnou válku proti Ukrajině platí každý den životy více než 300 vojáků. A přijde den, kdy počet obětí překročí hranici toho, co je přípustné dokonce i pro Rusko,“ uvedl Zelenskyj. Jeho tvrzení o ruských ztrátách nelze nezávisle ověřit. Kolik vojáků zemřelo na ukrajinské straně, Kyjev nezveřejňuje.

Situace na frontě se nemění

Frontová linie mezi ukrajinskými a ruskými silami na východě Ukrajiny se výrazněji nezměnila, vyplývá z ranního hlášení ukrajinského generálního štábu. Kyjev i Moskva mimo jiné tvrdí, že kontrolují Svatohirsk a přilehlé předmostí na severním břehu Severního Donce v Doněcké oblasti.

V klíčovém městě Severodoněck ukrajinští obránci dál kladou odpor ruským útokům, uvádí ukrajinské velení. Ruské pokusy obsadit obce Toškivka a Ustinivka a postoupit od nich severně k Lysyčansku a Severodoněcku se podařilo odrazit. Ruská armáda pokračuje v bombardování obcí na důležité trase mezi Bachmutem a Lysyčanskem, z čehož podle BBC vyplývá, že Rusové tuto silnici dosud neobsadili.

Ruské útoky pokračují u Slovjanska a ruské jednotky současně upevňují obranná postavení u Izjumu, aby nepřipustily ukrajinský protiútok.U Izjumu a Doněcka také pokračuje velmi intenzivní ostřelování a bombardování. U Charkova se nepřítel snaží hlavně udržet ve stávajících pozicích a pokračuje v pokládání minových polí, bránících ukrajinským silám v postupu, konstatoval ukrajinský generální štáb.

Britské ministerstvo obrany s odvoláním na poznatky vojenské rozvědky uvedlo, že ruské síly se pokoušejí útočit ze tří směrů proti ukrajinskému uskupení v Severodoněcku, ale ukrajinská obrana odolává. „Je nepravděpodobné, že by některá strana dosáhla významnějších zisků během posledních 24 hodin,“ píše na twitteru. Rusko se podle Britů soustřeďuje na ofenzívu v centrální části východoukrajinského Donbasu, zatímco na křídlech zůstává v obraně.

Ukrajinské síly v poslední době dosáhly jistých úspěchů při protiútocích vedených na jihozápadě Chersonské oblasti dobyté Rusy. Obě strany čelí podobným problémům s udržení obranných linií, zatímco se snaží uvolnit z nich bojeschopné jednotky pro útočné operace.

Válka Ruska proti Ukrajině pokračuje 105. dnem a často protichůdné informace bojujících stran nelze ověřit z nezávislých zdrojů.

16. května 2022

Autoři: ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Nejednáme. Na obzoru je stávka soudních pracovníků, požadují vyšší platy

25. dubna 2024

Premium Odvádějí vysoce odbornou práci, musejí skládat speciální zkoušky, někdy sami vypracovávají drobná...

Pokroková nenávist k Židům. Jak se z univerzit v USA staly filiálky Hamásu

25. dubna 2024

Premium Na elitních amerických univerzitách vyhánějí Židy takovým stylem, že to tam vypadá jako v Německu...

Karafiátovou revoluci zažehla jediná píseň. Portugalsko vyvedla z diktatury

25. dubna 2024

Málokterá revoluce je spojena s písní a květinou, jako se to stalo té portugalské. Před 50 lety se...

Chtěl se odpálit během olympiády v Paříži. Ve Francii zatkli 16letého hocha

24. dubna 2024  22:47

Kriminalisté ve Francii v úterý zadrželi 16letého mladíka francouzské národnosti, který na...

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...