Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov | foto: Reuters

Lavrov: Moskva možná neobnoví vztahy se Západem, zaměří se na Čínu

  • 516
Moskva možná neobnoví vztahy se Západem, prohlásil v pondělí ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov. Jeho země se chce ještě intenzivněji orientovat na spolupráci s Čínou, která „neskáče, jak ostatní pískají,“ řekl Lavrov. O obsahu projevu předneseném na Primakovově střední škole informovala agentura TASS.

„Pokud budou chtít (západní země) něco navrhnout, pokud jde o obnovení vztahů, budeme vážně zvažovat, zda to potřebujeme, nebo ne,“ upozornil Lavrov.

„Budeme se spoléhat pouze na sebe a na ty země, které prokázaly svou spolehlivost a které neskáčou tak, jak ostatní pískají,“ dodal šéf ruské diplomacie. „Nyní, když Západ zaujal pozici diktátora, budou naše ekonomické vazby s Čínou růst ještě rychleji,“ uzavřel.

Ne válce! vykřikla studentka. Musela se omluvit a podpořit Putina

V projevu ke studentům Lavrov prohlásil, že když západní politici tvrdí, že Rusko musí být poraženo, tak prokazují velmi špatnou znalost historie. Odsoudil také „rusofobní projevy“, které jsou podle něj znepokojující. Vztahy Ruska a mnoha zemí se výrazně zhoršily po ruské invazi na Ukrajinu, která začala před třemi měsíci.

Navzdory potížím sankce zvládáme, notovali si Putin s Lukašenkem v Soči:

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video