Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Rusové se chlubí zničením tanků. Byla to jen opravna vagonů, oponuje Kyjev

Sledujeme online   9:39aktualizováno  16:27
V Kyjevě se v neděli ráno ozvalo několik výbuchů. Moskva tvrdí, že svými raketami zničila tanky a další obrněná vozidla dodaná na Ukrajinu východoevropskými zeměmi, ukrajinské železnice to vyvracejí. Podle starosty města Vitalije Klička při explozích nikdo nezemřel, ale jeden člověk utrpěl zranění a musel být převezen do nemocnice.
Po výbuších byl v Kyjevě vidět stoupající dým. (5. června 2022)

Po výbuších byl v Kyjevě vidět stoupající dým. (5. června 2022) | foto: Reuters

Svědci viděli nad městem po explozích stoupat dým. Kyjevský starosta Vitalij Kličko na Telegramu ráno uvedl, že šlo o raketové útoky na infrastrukturu.

„V tuto chvíli nejsou důsledkem raketových útoků na infrastrukturní zařízení žádné oběti. Jeden člověk byl hospitalizován. Služby v postižených oblastech stále fungují,“ napsal Kličko. Na místě zasahovali záchranáři, dodal. Před výbuchy byly v Kyjevské oblasti slyšet sirény, jež varují před leteckým útokem.

„Podle prozatimních informací vypálili (Rusové) rakety z ruských strategických bombardérů Tupolev-95 v oblasti Kaspického moře,“ uvedlo ukrajinské letectvo v prohlášení.

Poradce šéfa ukrajinské prezidentské kanceláře Serhij Leščenko uvedl, že terčem útoků byla železniční síť v ukrajinské metropoli. Mluvčí ruského ministerstva obrany Igor Konašenkov ale následně oznámil, že střely dlouhého doletu zničily tanky T-72 a další obrněná vozidla, která Ukrajině dodaly východoevropské země. Žádné bližší podrobnosti nedodal.

Vyvrátila to však ukrajinská železniční společnost Ukrzaliznytsia, podle které střely zasáhly opravnu vagonů. Firma popřela, že by se na tomto místě skladovaly tanky nebo vojenská vozidla, jak tvrdí Rusko.

Podle Ukrzaliznytsia se ve stanici opravují nákladní vozy využívané pro export. „Opravdovým ruským cílem jsou ukrajinská ekonomika a obyvatelstvo,“ řekl ředitel společnosti Oleksandr Kamyšin. Informoval o tom The Kyiv Independent.

Tanky sovětské výroby T-72 poslalo na Ukrajinu podle dostupných informací Česko. Jak nedávno uvedl polský rozhlas, více než 200 tanků stejného typu dodalo Kyjevu i Polsko.

Nepoužívané české tanky z armádních skladů míří na Ukrajinu, ukázaly snímky

Mychajlo Podoljak, další z poradců šéfa ukrajinské prezidentské kanceláře, v souvislosti s dnešními útoky vyzval Západ, aby na Rusko uvalil další sankce a zároveň pomohl Ukrajině tím, že jí dodá další zbraně. „Kreml se uchyluje k novým zákeřným útokům. Dnešní raketové útoky v Kyjevě měly jediný cíl: zabít co nejvíce lidí,“ uvedl Podoljak.

Četnost útoků na ukrajinské hlavní město se snížila poté, co se ruská vojska stáhla z Kyjevské oblasti. Raketový útok ruské jednotky podnikly například na konci dubna, kdy byl v Kyjevě na návštěvě generální tajemník OSN António Guterres.

Rusko ostřelovalo Kyjev při návštěvě šéfa OSN, zemřela novinářka z rádia

Boje o Severodoněck pokračují

Výbuchy hlásili v sobotu i v Doněcké oblasti. Na území pod kontrolou separatistické Doněcké lidové republiky zemřelo podle tvrzení tamních proruských sil v sobotu po ukrajinském bombardování pět civilistů a dalších 20 jich bylo zraněno. Podle stanice CNN jsou ukrajinské útoky na tuto oblast ojedinělé.

Ukrajinský gubernátor Doněcké oblasti Pavlo Kyrylenko uvedl, že v tomto regionu zemřelo v sobotu kvůli ruským útokům šest civilistů a dalších devět jich bylo zraněno.

Podle Kyjeva se Rusové během intenzivních bojů u Severodoněcku zaměřují na útočné operace s cílem obklíčit ukrajinské vojáky a zablokovat logistické trasy. Rovněž se snaží podniknout ofenzivu ve směru na obce Nyrkove a Mykolajivka v Doněcké oblasti.

Britská vojenská zpravodajská služba v dnešním hlášení uvedla, že ukrajinské síly provedly za posledních 24 hodin v Severodoněcku protiútok, což by mohlo mít vliv na ruské operace v oblasti.

Pro boj v oblasti Rusové využívají i bojovníky z proruské separatistické Luhanské lidové republiky (LNR), kteří mají ale jen velmi špatné vybavení a téměř žádný výcvik.

„Použití zástupných pěchotních sil pro čištění měst je ruskou taktikou, která byla již dříve k vidění i v Sýrii. Tam Rusko využívalo k útokům na městské oblasti jednotky syrské armády. Cílem nejspíš je snaha omezit počet obětí mezi ruskými vojáky,“ uvedli britští zpravodajci.

Dokud Rusy nezatlačíme, nejednáme, řekl Kyjev. O Ukrajině jedná Západ bez ní

Ukrajinský protiútok v Severodoněcku údajně Rusy zaskočil. „Byla to složitá situace, Rusové ovládali 70 procent města, za poslední dva dny se nám ale podařilo je zatlačit,“ uvedl gubernátor Luhanské oblasti. „Město je nyní víceméně rozděleno na dvě poloviny,“ dodal v rozhovoru s ukrajinskou televizí. Jak k tomu poznamenala agentura Reuters, situační zprávy ani jedné z bojujících stran nebylo možné nezávisle ověřit.

Rusové na Donbase využívají vše, co mají

Ruský generál Alexandr Dvornikov, který je velitelem ruských sil na Ukrajině, „dostal za úkol do 10. června buď úplně dobýt Severodoněck, nebo zcela odříznout dálnici mezi městy Lysyčansk a Bachmut a ovládnout ji,“ doplnil gubernátor Serhij Hajdaj. „Ke splnění těchto dvou úkolů používá obrovské množství sil, všechno, co mají, všechny rezervy,“ dodal.

Telegram

Podle generálního štábu ukrajinské armády ruské síly postupují i v několika oblastech severně od města Slovjansk poté, co v oblasti dokončili „celkové přeskupení jednotek“. V sobotu tamní úřady uvedly, že ze Slovjansku utíkají každý den stovky lidí. Počet evakuovaných se tento týden téměř zdvojnásobil.

Za uplynulých 24 hodin Rusové v Doněckém regionu ostřelovali nejméně 15 oblastí, osm civilistů bylo zabito, dalších 11 utrpělo zranění. Ruská armáda rovněž podnikla několik leteckých úderů na města Doněck a Kramatorsk.

Video z 29. dubna ukazuje následky po ostřelování Kyjeva ve dnech, kdy v metropoli jednal šéf OSN:

Autoři: ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Další případ zpožděné dodávky zbraní. Česká firma se soudí na Ukrajině

26. dubna 2024

Premium Vztahy mezi Českem a Ukrajinou nejsou vždycky idylické. Svědčí o tom soudní spor, na který narazila...

Světlušky mění válčení ve městech. Nové drony snížily počet padlých Izraelců

26. dubna 2024

Premium Jen několik decimetrů velký přístroj může znamenat revoluci městské války: minivrtulník, který...

Dva ruští vojáci se doznali k trojnásobné vraždě na Ukrajině

25. dubna 2024  23:07

V okupované části Chersonské oblasti na jihovýchodu Ukrajiny zadrželi dva ruské vojáky, kteří se...

Architektonickou cenu EU získal univerzitní pavilon, blízko byla i ostravská galerie

25. dubna 2024  21:23

Studijní pavilon Technické univerzity v německém Braunschweigu se stal vítězem prestižní...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit bývalému konkurentovi 21...