Mluvčí Evropské komise Éric Mamer

Mluvčí Evropské komise Éric Mamer | foto: Profimedia.cz

Členské státy mají právo si pořídit Sputnik nezávisle na EU, uznává Brusel

  • 236
Členské státy Evropské unie mají právo si nezávisle na Bruselu pořizovat ruské nebo čínské vakcíny proti koronaviru, potvrdil mluvčí Evropské komise Éric Mamer. Samy si ale musejí nést zodpovědnost za případné následky jejich používání, upozornil.

Mamer upozornil, že samostatný postup není možný u vakcín, na jejichž kolektivních dodávkách pro unii jako celek se domluvila s výrobci a jejich dodavateli Komise. Týká se to předobjednávky 2,6 miliardy dávek vakcín vybrané skupiny výrobců. Evropská léková agentura (EMA) zatím schválila použití produktů firem Pfizer, Moderna a AstraZeneca, brzy bude následovat Johnson & Johnson.

„Stanovili jsme portfolio společných nákupů vakcíny. To ukládá členským státům, které se na něm podílejí, aby neměly paralelní dohody se společnostmi v rámci tohoto portfolia,“ řekl Mamer.

Dodávky nicméně váznou a některé země hledají cesty, jak se zásobit na vlastní pěst. Jednotlivé členské státy mohou však využít nouzového postupu, který jim umožňuje nakupovat vakcíny od jiných dodavatelů, pokud se s nimi nedomluvil Brusel. A to se týká ruských nebo čínských očkovacích látek.

„Mimo toto portfolio členské státy mají, legálně řečeno, právo na nákup vakcín od jiných dodavatelů, “ dodal mluvčí. Toho využilo například Maďarsko nebo Slovensko, které si objednaly ruský Sputnik V.

EMA ve čtvrtek oznámila, že začala s průběžným hodnocením ruské vakcíny, které by mohlo urychlit proces nutný ke schválení pro celou unii.

Sputnik V je v hledáčku Evropské lékové agentury, začalo průběžné hodnocení

Takzvaná rolling review je průběžné hodnocení informací o vakcíně, které farmaceutická firma agentuře zasílá. Za normálních okolností musí být veškerá dokumentace s údaji o účinnosti, bezpečnosti a kvalitě léčivého přípravku, do kterého spadají i vakcíny, připravena na začátku hodnocení jako součást formální žádosti o registraci.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video