ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Reuters

Vakcínu proti covidu dostane část pacientů už před Vánoci, věří v Oxfordu

  • 42
Lékaři a lidé s vysokým rizikem těžkého průběhu onemocnění covid-19 by mohli být do konce roku očkováni, tvrdí vedoucí pracovník výzkumného týmu Oxfordské univerzity Adrian Hill. Vakcína by podle něho mohla být použita ještě před jejím licencováním. Pro zbytek populace může být dostupná na začátku roku 2021.

První dvě fáze klinických studií prokázaly, že oxfordská vakcína je bezpečná a vyvolává silnou imunitní odpověď organismu. Látka je aktuálně ve třetí fázi testování, uvedl server Daily Mail.

Licenci zatím vakcína nemá, přesto Hill, zakladatel a ředitel Jennerova institutu na Oxfordské univerzitě, doufá, že se dostane k lidem s potenciálně rizikovým průběhem onemocnění ještě před Vánoci. 

Nouzové použití léku a dočasnou licenci je totiž možné schválit na základě průběžných výsledků, které jsou v případě oxfordského léku příznivé.

„Letos chceme dosáhnout povolení k ‚nouzovému použití‘, které nám umožní prioritně očkovat ty nejohroženější,“ řekl Hill s tím, že na začátku roku 2021 by bylo možné naočkovat i zbytek populace. Na základě dočasné licence by také mohli obdržet vakcínu zdravotníci a další klíčoví pracovníci, dodal.

Podle Hilla by tak potenciálně rizikoví pacienti mohli vakcínu dostat ještě v průběhu testování. S Oxfordskou univerzitou na léku spolupracuje i společnost AstraZeneca.

Server uvedl, že farmaceutická společnost již vyrábí miliardy dávek v deseti továrnách po celém světě. Jennerův institut provádí zkoušky na devíti pracovištích v Británii, do kterých se zapojilo 10 tisíc dobrovolníků. Další testování probíhá v Brazílii, Jihoafrické republice, Indii i USA. 

Vakcína je tvořena dvěma dávkami a lékaři ji podávají v odstupu čtyř týdnů. Lék pomáhá tělu tvořit protilátky proti covidu-19 a posiluje imunitu. Zároveň vakcína posiluje i T-lymfocyty, což vede k tomu, že bílé krvinky jsou připraveny k ničení jakékoli tkáně, která se nakazí.   


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video