Vadim Petrov

Vadim Petrov | foto: Archiv Vadima Petrova

Hudební skladatel Petrov dostal od Putina nejvyšší vyznamenání pro cizince

  • 102
Český hudební skladatel Vadim Petrov obdržel od ruského prezidenta Vladimira Putina Řád přátelství, který je nejvyšším státním vyznamenáním pro cizince. Informovalo o tom ruské velvyslanectví v Praze. Petrov podle ambasády přispěl ke sbližování české a ruské kultury, připomněla jeho symfonická díla založená na ruských lidových písních.

Ambasáda upozornila, že Petrov je potomkem ruských emigrantů a pochází z ruského šlechtického rodu Repninů-Repninských.

„Ve své tvorbě se Vadim Petrov často obracel k ruskému hudebnímu dědictví, vytvořil originální symfonická díla založená na ruských lidových písních a tvorbě ruských skladatelů: Ruské evangelium, Stříbrná serenáda, Obrázky staré Rusi, Ruské balady a romance,“ uvedlo velvyslanectví.

Sedmaosmdesátiletý Petrov je absolventem skladby a hry na klavír na pražské AMU. V 60. letech založil pražskou Lidovou konzervatoř (dnešní Konzervatoř Jaroslava Ježka) a byl jejím prvním ředitelem.

Po roce 1968 měl zákaz umělecké i pedagogické činnosti, později vyučoval na Konzervatoři Jaroslava Deyla a na Pražské konzervatoři. Během své umělecké kariéry se věnoval různým žánrům, od vážné hudby až po populární. Složil hudbu k řadě filmů, inscenací, divadelních a rozhlasových her. Loni mu prezident Miloš Zeman udělil medaili Za zásluhy.

Podle ruské ambasády podepsal Putin výnos o udělení řádu 26. října. Řád získal Petrov za zásluhy o upevnění přátelství a spolupráce mezi národy a plodnou činnost pro sbližování a vzájemné obohacování národních kultur.

Řád přátelství patří k nejvyšším ruským vyznamenáním, uděluje se od roku 1994. V sovětských dobách neslo vyznamenání název Řád přátelství národů. Ocenění dostávají řád za „velký přínos k upevnění přátelství a spolupráce s Ruskou federací,“ dále za rozvoj obchodních, ekonomických a vědeckých styků a za zachování a popularizaci ruštiny a ruské kultury v zahraničí.

Řád přátelství v minulosti získali například polský režisér Andrzej Wajda, francouzská zpěvačka Mireille Mathieuová nebo srbský režisér Emir Kusturica. V roce 2016 jím byl vyznamenán i český europoslanec Jiří Maštálka (KSČM), který byl v té době místopředsedou delegace Evropského parlamentu ve výboru parlamentní spolupráce Evropská unie - Rusko.

Composer : Vadim Petrov
Composition : Nokturno in G
Orchestra : Symfonický orchestr Českého rozhlasu
Conductor : Marco Ivanović
Video : Viktoria Borovičková
Production - Petrovmusic
Full video : Link in bio
Album available on iTunes : Tarantela, Pražské ornamenty

5 years ago my mother and I decided to start working on my grandfather Vadim Petrov’s incredible music archive. He is one of the biggest composers from the Czech Republic with over 1400 compositions, mainly known for his work in Czech movies and fairytales.
In 2014 we recorded his first album Tarantela w Filmharmonic orchestra at Prague’s Rudolfinum music hall under Adam Klemens direction. Without a clear plan where our music mission was headed we thought the best way to release the record was at a concert, so in November 2014 we organized one at Smetana concert Hall at the Prague’s municipal building. The sold out concert and standing ovations to my grandfather touched our hearts and we were determined more than ever before to continue working on his music.
My grandfathers purpose in life was to make music for people to bring them joy and happiness. Together with him we are trying to continue his legacy and hope you enjoy it ❤️

Před pěti lety jsme se s mojí mámou rozhodly, že začneme pracovat na hudebním archivu mého dědy Vadima Petrova, který čítá přes 1400 děl.
Již pár generací vyrůstalo na jeho skladbách, mezi které patří např. melodie ke Krkonošským pohadkám, nebo seriálu o Krtečkovi.
V roce 2014 jsme v pražském Rudolfinu s Filmharmonic orchestrem pod taktovkou Adama Klemense natočili první album Tarantela se 14ti nejoblíbenějšími skladbami. Bez většího plánu, kam svou snahou směřujeme jsme se rozhodli, že nejlepší bude uspořádat koncert ve Smetanově síni Obecního domu a tam zároveň CD pokřtít. Vyprodaná Smetanova síň a obrovské nadšení obecenstva jeho krásnou hudbou nám potvrdilo, že naše práce má smysl.
Můj děda tvořil hudbu pro lidi, aby jim přinášela radost a dobrou náladu. Spolu s ním se snažíme jeho vizi naplňovat ❤️

12. května 2018 v 20:57, příspěvek archivován: 6. listopadu 2019 v 7:57
,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video