Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

V Západních Tatrách spadla stoletá lavina o délce 1,5 kilometru

  • 17
Žiarskou dolinu v Západních Tatrách zasypala obří lavina. Uvolnila se zhruba hodinu před středečním polednem, její délka se odhaduje na více než 1,5 kilometru. Masy sněhu způsobily velké škody na lesním porostu. Jak dopadla Žiarská chata, v době pádu laviny prázdná, zatím není jasné.

V Západních Tatrách - Roháčích platí už několik dní čtvrtý stupeň lavinového nebezpečí. Právě proto byla uzavřena Žiarská chata i okolní cesty.

Samotná chata pád laviny přežila. "Jsou tam minimální škody. Nějaké rozbité okno, vyvalené dveře a dovnitř se dostalo trochu sněhu. Lavina ji naštěstí z obou stran velmi těsně obešla," řekl iDNES.cz šéf Horské služby Západních Tater Ján Kostka.

mapa - pád laviny v Žiarské dolině

Mapu zvětšíte kliknutím. Zdroj: Mapy © Google

Ke vzniku laviny přispělo především sněžení z posledních dní, kdy v Tatrách připadl přibližně metr. Sněžení navíc doprovázel silný vítr, občas přecházející ve vichřici. V Žiarské dolině tak už 19. a 20. března spadlo několik lavin ze svahů pod vrchy Hrubej kopy, Troch kôp i Prostredného grúňa.

"Žádám návštěvníky hor, aby respektovali všechna upozornění a výzvy Horské služby týkající se lavinového nebezpečí a uzavřených dolin. Je to pro jejich vlastní bezpečnost," řekl šéf slovenské Horské služby Jozef Janiga.

Jak vzniká lavina - infografika


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video