Konstrukce letadlové lodi USS Gerald R. Ford v newportských loděnicích

Konstrukce letadlové lodi USS Gerald R. Ford v newportských loděnicích | foto: US Navy

Američané mají letadlovou loď nové generace, trumf pro 21. století

  • 407
Bude to dosud nejmodernější letadlová loď, jakou svět viděl. Pro Spojené státy by měla představovat páteř jejich námořních schopností až do konce 21. století. Kolos USS Gerald R. Ford bude pokřtěn v sobotu, v plné síle by měl být za tři roky. O významu lodi nicméně svědčí to, že po ní bude pojmenována celá nová třída letadlových plavidel.

Letadlové lodě představují základ námořní síly každé mocnosti. Spojené státy mají v tomto ohledu navrch, disponují deseti letadlovými loděmi s jaderným pohonem třídy Nimitz.

Tu však nyní nahradí plavidla pojmenovaná po osmatřicátém prezidentovi USA Geraldu Fordovi. Ceremonie se uskuteční v loděnicích v Newportu ve Virginii a na místě bude i dcera republikánského politika Susan Fordová Balesová. "Nemůže být lepší vzor než Gerald Ford," prohlásil kapitán lodi John Meier.

Letadlové lodi USA

Spojené státy disponují celkem deseti letadlovými plavidky s jaderným pohonem třídy Nimitz. Jde o lodě: USS Nimitz, USS Dwight D. Eisenhower, USS Carl Vinson, USS Theodore Roosevelt, USS Abraham Lincoln, USS George Washington, USS John C. Stennis, USS Harry S. Truman, USS Ronald Reagan a USS George H. W. Bush.

Narážel tak na to, že Ford za druhé světové války sám sloužil v námořnictvu, prezidentem se pak stal v turbulentní době, kdy kvůli skandálu Watergate abdikoval Richard Nixon. "Gerald Ford představoval pevnou ruku v těžkých časech," přidal se senátor Carl Levin, který na křtu bude rovněž mluvit.

USS Gerald Ford na první pohled bude vypadat jako jeho "příbuzní" z řady Nimitz. Na délku bude mít 332 metrů, široký bude 40 metrů. Při bližším zkoumaní ale budou rozdíly jasnější.

Další bude John F. Kennedy

Jak uvedl list USA Today, letadla na palubě USS Gerald R. Ford budou moci absolvovat o 40 bojových misí víc, než tomu bylo u předchozí generace letadlových lodí - třída Nimitz jich umožňuje asi 120 za den.

Posádka může mít až o 900 členů méně, což z dlouhodobého hlediska znamená miliardové úspory. Konstrukce USS Gerald R. Ford začala již v roce 2005, celková cena je skutečně astronomická. Vyjde totiž na 13, 5 miliardy dolarů. Specializovaný časopis amerického námořnictva Proceedings ve svém čísle z loňského září uvedl, že USS Gerald Ford bude také více univerzální.

Konstrukce letadlové lodi USS Gerald R. Ford v newportských loděnicích
Konstrukce letadlové lodi USS Gerald R. Ford v newportských loděnicích

V dnešní době se totiž od letadlových lodí nečekají jen bojové mise, zapojují se také do humanitárních akcí. I z hlediska válečného ale bude USS Gerald R. Ford modernější – bude mít lepší radary, unese více zbraní a pro letadla na palubě bude moci převážet více paliva. A jelikož loď bude obsluhovat menší počet lidí, bude mít její posádka větší komfort.

Půjde tedy o skutečně dominantní plavidlo světových moří. Další lodí z řady Ford má být kolos, který ponese jméno prezidenta Johna F. Kennedyho. USA tak budou naplňovat svou dlouhodobou vojenskou strategii, ve které letadlové lodě – i přes klesající armádní rozpočet – hrají ústřední roli.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video