Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

V Ugandě se nakazily tři tisíce dětí nemocí, při níž kývají hlavou

  • 89
V africké Ugandě se nakazilo na tři tisíce mladých lidí záhadnou nemocí, při níž intenzivně kývají hlavou. Lékaři dosud nepřišli na to, o jakou chorobu se jedná, uvádí agentura DPA. V minulosti na onemocnění zemřelo už několik desítek vesměs malých Uganďanů.

Lékaři ani ugandské úřady zatím nezjistili důvod ani způsob nákazy, uvedlo ve středu ministerstvo zdravotnictví. Postižení žijí zejména na severu Ugandy, jsou to většinou děti ve věku od pěti do 15 let.

Podle listu Daily Monitor zemřelo na záhadnou nemoc v posledních dvou letech už 60 lidí. Mezi symptomy patřil třes rukou, kývání hlavou, nakonec postižení padli do mdlob.

Ministerstvo zdravotnictví plánuje intenzivní vyšetřování, jehož výsledky by měly být známy během příštího týdne. Podle DPA není vyloučeno, že onemocnění způsobily jedy, kterými se mohli snažit tamní povstalci z Armády božího odporu bojovat proti vládě.

Členové organizace zabili, znásilnili či umučili během útoků od roku 1987 desetitisíce lidí. Jejich cílem je svrhnout vládu.

Uganda

Uganda

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video