Portrét íránského duchovního vůdce ajatolláha Chomejního v Teheránu (20. února

Portrét íránského duchovního vůdce ajatolláha Chomejního v Teheránu (20. února 2012) | foto: AP

V Teheránu oběsili mladíka obviněného z vraždy jaderného experta

  • 25
V Teheránu byl v úterý ráno oběšen čtyřiadvacetiletý mladík, který se před soudem přiznal k vraždě předního íránského vědce. Madžíd Džamali Faší podle žalobců vraždil v žoldu izraelské tajné služby Mosad, která se snaží ochromit jaderný program islamistického režimu.

O vykonání rozsudku informovala íránská státní média. Faší byl minulý rok odsouzen k trestu smrti za vraždu profesora fyziky Masúda Mohamádího. Odborník na fyziku částic zahynul v lednu 2010, když poblíž jeho auta vybuchla bomba připevněná k zaparkovanému motocyklu.

Faší byl podle státní televize obviněn z "moharebe", tedy vedení války proti samotnému Bohu. To je v Íránu poměrně časté obvinění proti oponentům mocných ajatolláhů, kteří zemi vládnou od islámské revoluce v roce 1979.

U soudu podle listu The Times rovněž zaznělo, že bývalý příslušník elitních íránských revolučních gard Madžíd Džamali Faší dostal od židovských rozvědčíků 120 tisíc dolarů (asi 2,3 milionu korun) za tajné informace.

Magnetické bomby na autech

Atentát na Mohamádího byl jedním ze série útoků proti íránským jaderným expertům. Paradoxní je, že Mohamádí na jaderném programu přímo nespolupracoval a podle některých informací sympatizoval s opozičním hnutím.

Jako poslední byl letos v lednu zavražděn Mustafa Ahmádí Rošan, odborník na obohacování uranu. Vrazi přijeli k jeho automobilu na motorce a připevnili na něj magnetickou bombu (o atentátu čtěte více zde).

Íránský jaderný program je příčinou dlouholetého mezinárodního diplomatického sporu. Írán trvá na tom, že mu jde výhradně o mírové využití jádra, Západ je přesvědčen, že režim vyvíjí jadernou zbraň.

Írán tvrdí, že Spojené státy a Izrael se snaží jeho jaderný program ochromit tajnými operacemi. V posledních letech zemřelo při atentátech nejméně pět íránských jaderných vědců.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video