Šéf americké diplomacie John Kerry (1. září 2013) | foto: Reuters

V Sýrii zabíjel sarin, prohlásil Kerry po analýze krve a vlasů

  • 441
Americký ministr zahraničí John Kerry v neděli prohlásil, že Spojené státy získaly a vyhodnotily vzorky, které potvrdily použití sarinu při nasazení chemických zbraní v Sýrii 21. srpna. Washington z tohoto útoku obviňuje režim syrského prezidenta Bašára Asada a zvažuje trestný úder.

"Vzorky vlasů a krve pozitivně ukázaly stopy plynu sarinu," prohlásil šéf americké diplomacie v rozhovoru pro stanici NBC. Podle ministra jde o "velice důležitý posun", dosažený "v posledních 24 hodinách". A to díky tomu, že do Spojených států byly přepraveny a následně otestovány vzorky obětí útoku z 21. srpna na východním předměstí Damašku.

Syrský konflikt

Z Kerryho slov nebylo podle agentury AFP jednoznačné, zda šlo o vzorky od pracovníků záchranné služby. Ministr nicméně zdůraznil, že testované vzorky byly získány "nezávisle" na vzorcích, které v Sýrii shromažďovali inspektoři OSN.

Sarin patří ke klasickým bojovým plynům. Nervově paralytický plyn zabíjí člověka po několika nadechnutí smrtící koncentrace, při nižší koncentraci vážně poškozuje nervovou soustavu člověka. Látka označovaná jako GB působí velice rychle.

Podle intenzity zasažení nastane zúžení zornic, pocit tlaku v očích, bolesti hlavy, dýchací obtíže, kašel, zvracení, pocit úzkosti a neklid. Při větším zasažení dochází ke křečím. Způsobuje obrnu dýchacích svalů a zástavu srdce.

Kongres útok odsouhlasí, věří Kerry

Šéf americké diplomacie poskytl sérii rozhovorů o použití sarinu v Sýrii jen den poté, co prezident Barack Obama oznámil, že je pro vojenský úder proti Damašku, ale že o souhlas k jeho provedení požádá Kongres.

Ministr vyjádřil přesvědčení, že Kongres Obamovo rozhodnutí zaútočit podpoří. Ale zároveň upozornil, že prezident má pravomoc sám zahájit akci proti Sýrii, pokud by Kongres nevyslovil s úderem souhlas.

Kongres může o útoku na Sýrii jednat nejdříve 9. září. Útok se tak odkládá minimálně o 8 dní (více čtěte zde). Obama původně zvažoval, že vojenský úder nařídí bez souhlasu Kongresu.

Kromě Američanů na místech předpokládaného chemického útoku v Sýrii nashromáždili vzorky také komisaři OSN. Ti však zatím nemají definitivní výsledky. Vzorky nyní prověřují ve švédských laboratořích.

Obama zmatkuje, tvrdí Damašek

Rozhodnutí Baracka Obamy požádat před útokem na Sýrii o souhlas Kongres vykládají syrští představitelé jako důkaz, že americký prezident s úderem proti režimu Bašára Asada váhá. Z jeho sobotního prohlášení prý bylo cítit zklamání a zmatek.

"Je zřejmé, že v tom, co Barack Obama včera (v sobotu) řekl, bylo cítit váhání a zklamání. Je také jasné, že americký prezident zmatkuje," řekl v neděli syrský náměstek ministra zahraničí Faisal Mekdad novinářům v Damašku.

Také podle syrských státních médií je rozhodnutí Baracka Obamy požádat před případným útokem o souhlas Kongresu jasnou známkou amerického "ústupu". "Obama přímo či nepřímo oznámil začátek historického amerického ústupu," komentují ve svém úvodníku státní syrské noviny al-Thawra.

Prezident Bašár Asad v neděli řekl, že Sýrie dokáže čelit jakémukoli útoku zvenčí a že hrozby USA ji neodradí od "boje s terorismem", tedy s povstalci. "Sýrie... je schopna čelit jakékoli agresi zvenčí," citovala syrská státní televize Asadova slova, vyřčená během schůzky s íránskými představiteli.

Schwarzenberg: Zásah nic nevyřeší

"Obávám se, že vojenský zásah nic nevyřeší. Navíc asi bude bez svolení bezpečnostní rady OSN. Největší obavy jsou ale z toho, že ani příznivci zásahu nedokáží říci, co by mělo být jeho výsledkem. Kam až by se mělo jít a kdo by Bašára Asada nahradí," uvedl Karel Schwarzenberg ve svém vyjádření. Asadovy metody jsou podle něj otřesné, ale výsledek případného zásahu je nejistý. "Není vyloučeno, že by vraždění po zásahu nabylo ještě obludnějších rozměrů než dnes," uvedl.

"Americké hrozby útoku na Sýrii neodradí Sýrii od jejích zásad... ani od jejího boje s terorismem, podporovaným některými regionálními a západními zeměmi, především Spojenými státy," řekl rovněž Asad. Syrští vládní činitelé obvykle hovoří o povstalcích, kteří bojují za svržení Asada, jako o teroristech.

Opozice se dožaduje útoku

Ministři zahraničí Ligy arabských států vyzvali večer v Káhiře OSN a mezinárodní společenství, aby převzaly odpovědnost za vývoj v Sýrii. Ve stejném duchu se na zasedání vyjádřila Saúdská Arábie, když vyzvala světové společenství k použití všech nezbytných prostředků k zastavení násilí páchaného syrským režimem. Zároveň upozornila, že jakýkoliv nesouhlas s mezinárodní akcí by režim povzbudil k dalším zločinům.

Předseda syrské opoziční koalice Ahmad Džarba na zasedání apeloval na arabské ministry zahraničí, aby připravovaný vojenský zásah podpořili. "Přišel čas vyzvat světové společenství, aby neslo svůj díl odpovědnosti a učinilo odstrašující opatření, které by tuto tragédii zastavilo," uvedl saúdskoarabský ministr zahraničí princ Fajsal ibn Abdal Azíz Saúd.

Zdůraznil, že útok na Sýrii plánovaný americkým prezidentem Barackem Obamou nelze srovnávat s intervencemi v Iráku a Afghánistánu. "Tentokrát to nebudou žádné pozemní jednotky, ale pouze raketové útoky," prohlásil.

Američané jsou si jisti. Za chemickým útokem je syrský režim:

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video