Boje v damašské čtvrti Džobar (14. října 2015)

Boje v damašské čtvrti Džobar (14. října 2015) | foto: AP

Raketový útok zabil prominenta Hizballáhu, v Izraeli dostal doživotí

  • 408
Během nedělního raketového útoku na jednu z budov v syrské metropoli Damašku zemřel člen radikálního hnutí Hizballáh, který byl dlouhá léta vězněn v Izraeli za čtyřnásobnou vraždu. Hizballáh smrt Sámira Kantara potvrdil a oplakává ho jako mučedníka.

Podle syrských médií mají útok na svědomí „teroristé“, zatímco členové provládních militantních skupin přiřkli útok Izraeli. Libanonský Hizballáh se nechal slyšet, že Kantar zemřel jako mučedník, když budovu, ve které se skrýval, zasáhla jedna z izraelských raket.

Válka v Sýrii

„S hrdostí oplakáváme mučednictví našeho vůdce Sámira Kantara a je nám ctí spojit rodiny všech mučedníků,“ napsal na svou Facebookovou stránku jeho bratr Bassam Kantar.

Izraelský ministr YoavGallant uvedl, že zabití tohoto významného militantního vůdce vítá. Zároveň však řekl, že nechce ani potvrdit, ani vyvrátit, že za jeho smrt mohou izraelské jednotky.

Od začátku syrské občanské války zasáhly v oblasti izraelské ozbrojené složky již několikrát. Většinou se však zaměřovaly na ničení muničních skladů s raketami patřícími právě Hizballáhu.

Kantar byl v Izraeli odsouzen v roce 1979 k doživotí za vraždu čtyř Izraelců, mezi nimiž byla čtyřletá holčička. V roce 2008 byl propuštěn v rámci výměny vězňů Hizballáhu za těla padlých izraelských vojáků. Po svém návratu do Libanonu ho v Bejrútu vítali se slávou a Kantar prohlásil, že hodlá pokračovat v boji proti židovskému státu. Podle agentura Reuters je pravděpodobné, že od té doby působil v Hizballáhu. Není však jasné, jakou roli 53letý muž hrál v syrském konfliktu.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video