Totální chaos mezi migranty na řeckých ostrovech. Tsipras chce pomoc EU

  • 679
Řecko v současné situaci nemůže zvládnout příliv imigrantů. V pátek to prohlásil premiér Alexis Tsipras, který vyzval Evropskou unii, aby projevila větší solidaritu s jeho zemí. OSN naproti tomu Aténám vzkázala, aby řešily situaci na řeckých ostrovech, kde panuje mezi uprchlíky totální chaos.

„Nyní je čas zjistit, zda je EU unií solidarity nebo unií, v níž se všichni snaží chránit své hranice,“ řekl podle agentury Reuters řecký premiér. Řecko je spolu s Itálií zemí nejvíce zasaženou přílivem přistěhovalců mířících do Evropy ze severu Afriky na chatrných plavidlech přes Středozemní moře.

Obě země se již na Brusel v souvislosti s problémem obracely, což vedlo lídry členských zemí k příslibu, že přijmou část uprchlíků. V praxi se to však dosud příliš neprojevilo.

Situaci na řeckých ostrovech v pátek označila za chaotickou agentura OSN zabývající se situací uprchlíků (UNHCR). „Pokud jde o vodu, hygienu, zásobování potravinami, je to naprosto nedostačující. Na většině ostrovů není ubytovací kapacita, lidé vůbec nespí pod jakoukoli střechou,“ řekl novinářům šéf evropské větve agentury Vincent Cochetel, který navštívil ostrovy Kos, Chios a Lesbos. S podobnou situací se prý dosud nesetkal.

Cochetel podpořil Tsiprase v názoru, že by členské státy EU měly Řecku s jeho břemenem více pomoci. Jen během července podle Cochetela dorazilo do země okolo 50 000 uprchlíků.

Řecké ostrovy by se podle něho neměly stát druhým Calais. V tomto severofrancouzském přístavu panuje napjatá situace a nejméně desítka uprchlíků už zemřela ve snaze proniknout do Británie tunelem pod Lamanšským průlivem (více o situaci v Calais se dočtete zde).

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Nejlepší videa na Revue