Kajakář na novozélandské řece Wairoa (Ilustrační fotografie).

Kajakář na novozélandské řece Wairoa (Ilustrační fotografie). | foto: Profimedia.cz

Český kajakář sjížděl novozélandskou řeku, utopil se ve vodopádu

  • 47
Devětadvacetiletý Čech utonul v sobotu na Novém Zélandu, když se za nepříznivého počasí snažil v kajaku překonat pětimetrový vodopád. V pondělí o tom informovaly servery nzherald.co.nz a tvnz.co.nz s odvoláním na policejní zdroje.

Novozélandský policista Craig Burrows uvedl, že se Čech a jeho tři novozélandští přátelé snažili dostat s kajakem přes vodopád řeky Wairoa nedaleko města Whangarei na severu země v sobotu kolem 13:30 místního času, tedy 03:30 SELČ. Policista dodal, že všichni členové skupiny měli bezpečnostní vybavení, včetně záchranných plovacích vest. Řeka však toho dne byla v důsledku silných dešťů divoká a nebezpečná.

„Jeho přátelé se ho snažili zachránit, vytáhli ho na útes, dávali mu první pomoc, ta však nebyla úspěšná,“ citoval server nzherald.co.nz policistu.

Čtyřčlenná parta spolu na vodu jezdila již roky, byli sehraní a zkušení. I při osudné plavbě měli v úzkém kaňonu rozestavěnou záchranu tak, jak je to běžné. Čech jel jako poslední. Nedosáhl však nutné rychlosti, po skoku nedokázal vodu dostatečně rychle projet a dostal se pod kámen. Přátelům se nepodařilo ho zachytit.

Byl při vědomí, přes deset minut s ním komunikovali, odpovídal, pak už byl příliš zesláblý. Kamarádům se ho nakonec podařilo dostat ven, což podle expertů také dokládá, že to byli "opravdu zkušení borci". Resuscitaci na břehu prováděli už přivolaní záchranáři, ale již marně.

Čech žil v současné době v Ponsonby, dva kilometry západně od Aucklandu. Policie uvedla, že již informovala jeho příbuzné v České republice. Ti musí nyní rozhodnout, zda poletí na Nový Zéland, nebo počkají na repatriaci mladíkova těla.

Český kajakář se jen několik hodin před osudnou plavbou ještě fotil u vody s přáteli. Na snímku jsou zachyceni v neoprenovém oblečení a drží se kolem ramen, za nimi jsou vidět zpěněné peřeje.

Vodopád, který se stal mladému Čechovi osudným, je přezdíván Old Jim's Falls (Vodopády starého Jakuba) po muži, který kdysi zdejší pozemky vlastnil. Podle místních lidí může být po bouřce velmi nebezpečný.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video