Třiadvacetiletý student zemřel na místě, jeho partner na laně zůstal nezraněn. Ilustrační foto.

Třiadvacetiletý student zemřel na místě, jeho partner na laně zůstal nezraněn. Ilustrační foto. | foto: Profimedia.cz

V Rakousku zemřel pod lavinou český horolezec, další je těžce zraněn

  • 12
V hornorakouských Alpách v pátek zahynul třiadvacetiletý český student, když se na něj a jeho pět kolegů při horolezecké výpravě zřítila lavina. Další z českých horolezců byl těžce zraněn a dva rakouští lezci ve skupině byli zraněni lehce. Informoval o tom český konzul v Rakousku Milan Kovář.

Všech šest sportovců slézalo stěnu vápencového masivu Kampermauer v Horních Rakousích zhruba 200 kilometrů od českých hranic. Všichni byli na stěně, vždy dvojice lezců na jednom laně, když se na ně shora zřítily masy sněhu, ledu a štěrku.

Třiadvacetiletý student zemřel na místě, jeho partner na laně zůstal nezraněn. Osmadvacetiletého Čecha lavina strhla ze stěny a těžce zranila i přesto, že jej jeho lezecká partnerka stačila zachytit, takže se nezřítil.

"Nyní leží v nemocnici v Linzi, je po operaci a má zlomenou nohu. Jeho stav je stabilizovaný," řekl iDNES.cz Kovář.

Dva rakouští lezci ve skupině, ve věku 23 a 31 let utrpěli lehká zranění. Mrtvého a zraněné musel vyprošťovat záchranářský vrtulník, ti, kteří vyvázli nezraněni, slezli ze stěny sami.

Jak vzniká lavina - infografika

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video