Želva egyptská patří k malým suchozemským želvám, v dospělosti měří kolem 12 centimetrů | foto: Petr Velenský © Zoo Praha

V pražské zoo se vylíhla vzácná želva egyptská, měří jen 2,5 centimetru

  • 4
Jen 2,5 centimetru měří a 5,5 gramu váží mládě želvy egyptské, které se vylíhlo o víkendu v pražské zoo. Patří ke kriticky ohroženým živočichům, které zařadil Světový svaz ochrany přírody (IUCN) do letošní kampaně upozorňující na nejohroženější želví druhy.

Nad vajíčkem chovatelé bděli 81 dní, kdy bylo v líhni. Vyklubané mládě je patnáctou želvou egyptskou v pražské zoo. Želva egyptská je malá suchozemská želva, dorůstá průměrné délky 12 centimetrů, žije podél středomořského pobřeží od Libye po Izrael.

Na většině území je již vyhubena a její prostředí je zničeno, zbývající populace ohrožují pytláci i místní obyvatelé, popsala životní podmínky tohoto druhu mluvčí zahrady Jana Ptačinská Jirátová. Podle oficiálního odhadu v současnosti přežívá v přírodě 4 700 jedinců. Při odchovu patří mezi nejchoulostivější, dodala.

Nově vylíhlé mládě želvy egyptské z pražské zoo měří 2,5 centimetru (14. března 2010)

Zoo Praha chová želvy egyptské dva roky, návštěvníci je najdou v pavilonu Afrika zblízka.

Pražské želvy jsou součástí nově sestaveného evropského záchranného programu, do Prahy jich naposledy v prosinci přicestovalo deset. Pocházejí ze zásilky 400 kusů želv zabavených před čtyřmi lety v Itálii pašerákům z Libye.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video