V Polsku vyšly do ulic desetitisíce lidí. Vadí jim diktatura většiny

  • 900
Desetitisíce Poláků ve Varšavě demonstrovaly proti antidemokratickým krokům vládnoucí strany Právo a spravedlnost, zejména proti její snaze ovládnout ústavní soud. Protestujících se odpoledne podle některých odhadů sešlo až 50 tisíc.

Protest svolal občanský Výbor na obranu demokracie (KOD), podporovaný většinou opozičních stran. Organizátoři původně počítali s účastí jen dvou tisícovek lidí.

„Přišli jsme, protože se bojíme. Máme obavy z toho, co se teď v Polsku děje. Většina nemůže být diktaturou, nemůže diktovat druhým svůj způsob žití, svůj způsob myšlení,“ prohlásil spoluzakladatel výboru Mateusz Kijowski. Odhadl, že boj na obranu demokracie bude dlouhý a může trvat mnoho let. Podobné demonstrace se odehrály i v dalších polských městech.

Odpůrci vlády konzervativců, kteří vyhráli na jaře prezidentské volby a v říjnu ovládli i polský parlament, pak pochodovali pod vlajkami Polska a Evropské unie a s heslem „Svoboda, rovnost, demokracie“ od sídla ústavního soudu k parlamentu a k prezidentskému paláci. „Tady je Polsko! Odstup! Andrzej Duda je loutka!“ volali na adresu konzervativní hlavy státu, vzešlé z Práva a spravedlnosti (PiS).

Na protidemonstraci přišlo jen několik desítek nacionalistů, kteří na adresu protivládních demonstrantů skandovali posměšné slogany, vlastenecká a protiislámská hesla.

Právo a spravedlnost ovládlo politické dění v Polsku

Od vítězství strany Právo a spravedlnost v polských parlamentních volbách uplynul jen měsíc, ve Varšavě se však už leccos změnilo. Nová vláda odmítá uprchlické kvóty, snaží se ovládnout ústavní soud a provedla čistku v tajných službách. Analytici se shodují, že Jaroslaw Kaczyński zvolil politický model panující v Budapešti.

Ve Varšavě se stahují vlajky Unie, Kaczyński zvolil Orbánovu cestu

Zřejmě největší kontroverzi vzbudilo zrušení říjnové volby pěti ústavních soudců, které prosazoval dosluhující parlament. Generální prokurátor nedávno označil za protiústavní zákon, kterým poslanci PiS anulovali říjnovou volbu pětice soudců a místo nich zvolili vlastní. Duda, který nové soudce jmenoval, však dal najevo, že nehodlá na svém rozhodnutí nic měnit. Ve středu složila přísahu poslední soudkyně, kterou do ústavního soudu prosadilo PiS.

Polský ústavní soud ve čtvrtek označil klíčové části zákona, kterým konzervativci zrušili volbu pětice členů nejvyšší soudní instance v zemi za protiústavní.

Nedávným volebním vítězství si strana Právo a spravedlnost zajistila nevídanou politickou moc: díky zisku 235 ze 460 mandátů bez problémů sestavila vládu, předsedá oběma komorám parlamentu a navíc už v srpnu do funkce prezidenta nastoupil Kaczyńského věrný žák Andrzej Duda.

„Demokracii brání 50 000 lidí,“ napsal na Twitteru varšavský místostarosta Jaroslaw Jóźwiak z liberální Občanské platformy:

12.prosince 2015 v 15:38, příspěvek archivován: 12.prosince 2015 v 15:48

Podsumowanie: ponad 50 tyś. uczestników, sprawny i bezpieczny przebieg. Nie odnotowano żadnego incydentu #zKODpodTK pic.twitter.com/dG6gB7iXAQ


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video