Unikátní operace srdce v olomoucké nemocnici

Unikátní operace srdce v olomoucké nemocnici - Unikátní šetrnou operaci pro odstranění srdeční arytmie za použití speciální endoskopické kamery a endoskopických nástrojů provedli dvaašedesátileté pacientce v Kardiochirugickém centru Fakultní nemocnice v Olomouci. Zákrok za použití pouze šesti jednocentimetrových vpichů poprvé v ČR udělal operační tým vedený kardiochirurgem Andreem Seriovským (vpravo). | foto: Luděk Peřina, MAFRA

V Olomouci provedli unikátní operaci srdce bez otevření hrudníku

  • 4
Pouhých šest vpichů stačilo olomouckým lékařům, aby odstranili srdeční arytmii u dvaašedesátileté pacientky. Je to v Česku vůbec poprvé, kdy tuto vadu lékaři odoperovali, aniž by museli otvírat hrudník. Nový miniinvazivní postup se naučili u svých kolegů v zahraničí, nyní ho začínají provádět na svém pracovišti sami.

Metodu lze použít u jednoho z typů arytmie, u takzvané fibrilace síní. "Zdravé srdce má frekvenci stahů kolem sedmdesáti za minutu. Při fibrilaci síní dochází k rychlým nekoordinovaným stahům, kterých může být za minutu sto padesát," vysvětlil primář Kardiochirurgické kliniky Fakultní nemocnice Olomouc Vilém Bruk.

Při operaci lékaři vytvoří při ústí plicních žil do srdce malé jizvy. "Tím se zabrání šíření nežádoucího elektrického impulzu a odstraní se nekoordinované pohyby srdce," popisuje primář.

Defibrilaci síní čeští lékaři dosud operovali jen při otevření hrudníku. To pro organismus znamená velkou zátěž i riziko pooperačních komplikací.

"Nový přístup je šetrnější, šetří čas a zůstávají po něm jen malé jizvičky po stranách hrudníku," doplňuje Bruk. Doba samotné operace, při níž kardiochirurgové zavedou všechny potřebné přístroje do hrudního koše šesti vpichy na stranách hrudníku, je dvě až čtyři hodiny, pacient pak zůstává zhruba tři dny v nemocnici. Operace klasickým způsobem přitom trvá dvojnásobně dlouho a je po ní potřebná sedmi až desetidenní hospitalizace.

Defibrilace komor postihuje zejména starší lidi a o něco častěji muže. "Jak populace stárne, stává se z této nemoci epidemie 21. století," říká primář. V olomoucké fakultní nemocnici jsou připravení operovat pacienty, u kterých je tato léčba vhodná, takřka bez čekání.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video