Newyorčané si colu a ostatní slazené limonády už v restauraci nedají...

Newyorčané si colu a ostatní slazené limonády už v restauraci nedají... | foto: AP

Newyorčané si v restauracích colu nedají, starosta brojí proti obezitě

  • 184
Newyorský starosta Michael Bloomberg chce zakázat prodej slazených nealkoholických nápojů v restauracích a dalších zařízeních. Vyřazením limonád jako je cola či sprite z nápojových lístků chce bojovat proti obezitě.

Sladké bublinkové limonády budou muset zmizet z nabídky restaurací, kin a stadionů. Prodej nápojů do takzvaných bezedných kelímků, kdy si můžete pití neustále dotáčet, také skončí. Zákaz postihne všechny nápoje, které obsahují více než 25 kalorií na 235 mililitrů.

Omezení potvrzuje starostův zájem radikálně bojovat proti obezitě a zastavit stále narůstající počet lidí s onemocněními způsobenými tloustnutím. "Obezita je mezinárodní problém. Po celých Spojených státech lékaři lomí rukama a říkají, že je to příšerné. Musí se něco podniknout," uvedl Bloomberg pro deník The New York Times.

Newyorský starosta je zákazy posedlý

Za deset let svého úřadování už Bloomberg zakázal prodej sladkých limonád ve školách a od roku 2008 restaurace musejí v jídelních lístcích u všech pokrmů uvádět jejich kalorické hodnoty. Neúspěšně lobboval i za vyšší daně u slazených nápojů nebo zákazu jejich prodeje za stravenky.

Bloomberg brojí i proti kuřákům

Kromě toho, že kuřáci si nesmějí zapálit v restauracích a barech, je starosta Michael Bloomberg vykázal i z pláží, parků a náměstí. 
Více čtěte zde

Jakmile nové opatření schválí starosta, městská a zdravotní rada, do tří měsíců začne platit. Restaurace a další zařízení pak mají další půlrok na to, aby se podle něj zařídily, jinak jim hrozí pokuty.

Stefan Friedman, mluvčí newyorské nápojářské asociace, obvinil starostu a zdravotní radu z přílišného zaujetí proti nealkoholickým nápojům. "Jsou nezdravě vysazení na slazené limonády a boj proti nim vyhánějí do extrémů," prohlásil. 

Podle něj město problém s obezitou nevyřeší zakázáním prodeje limonád. Ty prý za obezitu nemůžou. Naopak Michael Bloomberg je přesvědčen, že slazené nápoje jsou právě jednou z hlavních příčin nezdravého tloustnutí.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video