Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: shutterstock.com

V německých jezuitských školách sexuálně zneužívali stovky školáků

  • 52
Skandál se sexuálním zneužíváním školáků se týká mnoha jezuitských škol po celém Německu, média informují o více než stovce případů. Zneužitých školáků bylo mnohem víc, než jsme mysleli, uvedla právnička Tovaryšstva Ježíšova v souvislosti s třicet let starým skandálem, který se na veřejnost dostal před několika týdny.

Skandál kolem zneužívání dětí v 70. a 80. letech v jezuitských školách a dalších zařízeních v Německu propukl zhruba před dvěma týdny. Tehdy se objevily první zprávy o případech z berlínského jezuitského gymnázia Canisius-Kolleg. - přečtěte si více Kantoři jezuitské školy v Berlíně zneužívali žáky

V následujících dnech se pak hlásily oběti i jinde. Děti prý zneužívali členové řádu, kteří je učili či je měli na starosti. "Od té doby se škole Canisius-Kolleg nebo mně ohlásilo přes sto případů," řekla berlínská právnička Ursula Raueová, kterou jezuitský řád prošetřením skandálu pověřil.

CANISIUS-KOLLEG

- Gymnázium Canisius-Kolleg v berlínské čtvrti Tiergarten je výběrová soukromá katolická škola.

- Mezi její absolventy patří i řada úspěšných obchodníků a politiků.

Podle Raueové se oběti přihlásily pod vlastním jménem či anonymně. Před několika týdny je k tomu vyzval současný ředitel soukromého gymnázia Klaus Mertes.

Některé případy jsou staré i třicet let a jsou už promlčeny. Německá biskupská konference se chce situací zabývat na svém výročním zasedání, které se bude konat koncem února.

Odhalení sexuálního zneužívání žáků na této škole není prvním případem tohoto druhu. Na rozsáhlé zneužívání dětí v nedávné době upozornila také vládní komise v Irsku, kde se ho od třicátých let minulého století dopouštěli katoličtí duchovní a vychovatelé; jejich nadřízení to mnoho let kryli. - více o zneužívání dětí irskými kněžími čtěte zde

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video