Nový koronavir se podobá SARS (na snímku). Doposud si vyžádal jedenáct životů. Ilustrační foto

Nový koronavir se podobá SARS (na snímku). Doposud si vyžádal jedenáct životů. Ilustrační foto | foto: Profimedia.cz

Virus podobný SARS zabíjel i v Německu, zemřel pacient z Emirátů

  • 5
Těžké onemocnění dýchacích cest způsobené virem podobajícím se obávanému SARS si už vyžádalo na jedenáct životů. Jeho poslední obětí je muž ze Spojených arabských emirátů, jenž zemřel v bavorském Mnichově. Vědci dosud přesně netuší, jak se nákaza přenáší.

Třiasedmdesátiletý pacient ze Spojených arabských emirátů byl převezen 19. března z Abú Zabí do německého Mnichova. Jeho stav byl vážný a lékaři mu nedávali příliš velkou šanci na přežití. Těžkému onemocnění dýchacích cest způsobenému koronavirem podobným chorobě SARS podlehl v úterý, oznámily německé úřady.

Počet celosvětově potvrzených případů nákazy lidí tímto virem, který nové onemocnění způsobuje, činí podle Světové zdravotnické organizace (WHO) sedmnáct, z toho jedenáct infikovaných zemřelo.

Tento koronavirus se poprvé objevil loni v září u pacienta v Saúdské Arábii. Nakažení trpí zápalem plic a v některých případech i selháními ledvin. Většina infikovaných cestovala do Kataru, Saúdské Arábie, Jordánska nebo Pákistánu.

Vědci si prozatím nejsou zcela jistí, jakým způsobem se nákaza na lidi přenáší. Nový virus je podle všeho příbuzný jistého netopýřího viru (více o šíření virů netopýry zde).

Vědci proto předpokládají, že přenašeči jsou netopýři, případně kozy či velbloudi. Potvrdilo se také, že nákaza se může šířit z jednoho člověka na druhého. V posledních týdnech zemřeli v Británii na tuto chorobu dva lidé, kteří se podle všeho nakazili od příbuzných (více o případu zde).

Koronaviry vyvolávají celou řadu nemocí od běžného nachlazení po SARS (Severe Acute Respiratory Syndrome - syndrom akutního těžkého onemocnění dýchacích cest). Šíří se kapénkami při kýchání. Při epidemii SARS v roce 2002 se nakazilo asi osm tisíc lidí. Zhruba desetina z nich zemřela.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video