Francouzská policie zasahovala v okrajové čtvrti Paříže Saint-Denis. (18....

Francouzská policie zasahovala v okrajové čtvrti Paříže Saint-Denis. (18. listopadu 2015) | foto: AP

Němci chytili pašeráka zbraní, podle médií dodal pušky teroristům

  • 12556
Německá policie zadržela pro podezření z nelegálního obchodu se zbraněmi 34letého muže. S odvoláním na státní zastupitelství o tom informovala agentura DPA. Podle deníku Bild zadržený dodal útočné pušky mimo jiné pachatelům nedávných pařížských atentátů. Úřady však tuto informaci zatím nepotvrdily.

Policisté muže z Magstadtu na jihozápadě Německa zadrželi už v úterý, v současnosti se nachází ve vyšetřovací vazbě. Podle mluvčí stuttgartského státního zastupitelství muž nakupoval plynové pistole a přetvářel je na střelné zbraně, které následně prodával na internetu. Souvislost zadržení s pařížskými teroristickými útoky však mluvčí nepotvrdila.

Německý bulvární deník Bild s odvoláním na vyšetřovatele uvedl, že muž na počátku listopadu prodal pařížským atentátníkům čtyři útočné pušky, dva kalašnikovy vyrobené v Číně a dvě pušky typu Zastava M70 původem z bývalé Jugoslávie.

Podle Bildu napojení na pařížské atentátníky dokazuje mimo jiné komunikace nalezená při domovní prohlídce v mobilním telefonu zadrženého. Zbraně podle ní prodal „Arabovi v Paříži“. Francouzští vyšetřovatelé se podle německého deníku domnívají, že šlo právě o teroristy seskupené kolem údajného strůjce pařížských atentátů Abdelhamida Abaaouda.

Hon na teroristy a boj s Islámským státem

Při trojici koordinovaných útoků 13. listopadu zemřelo 130 lidí. Francie v reakci vyhlásila výjimečný stav. Policie provedla stovky domovních prohlídek a zadržela desítky lidí podezřelých z napojení na teroristy. Při zásahu v Saint-Denis se policii podařilo zabít Abdelhamida Abaaouda (více zde).

Výjimečná bezpečnostní opatření v uplynulých dnech kvůli pařížským útokům prožil také belgický Brusel (více zde). V tamní čtvrti Molenbeek policie provedla několik zátahů a zadržela mimo jiné dvojici mužů, kteří pomáhali jednomu z útočníků s útěkem do Belgie. Terorista Salah Abdeslam policii stále uniká (více o něm zde).

Francie kvůli útokům posílila také svůj boj proti Islámskému státu v Sýrii a Iráku. Prezident François Hollande tento týden jednal o vytvoření koalice proti Islámskému státu, boji s terorismem a válce v Sýrii s britským premiérem Davidem Cameronem, americkým prezidentem Barackem Obamou, německou kancléřkou Angelou Merkelovou, italským premiérem Matteem Renzim a ruským prezidentem Vladimirem Putinem.

Sloučené diskuse

Vážené čtenářky, vážení čtenáři, vzhledem k povaze diskusí o teroristickém útoku ve Francii se portál iDNES.cz rozhodl tyto diskuse spojit do jediné. Najdete ji pod všemi nově vydanými články. I v ní platí tato pravidla diskutování. Děkujeme všem, kteří diskutují slušně a k věci (třebaže kriticky).

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video