Ilustrační foto

Ilustrační foto | foto: AP

Putin vrací po třech letech Rusům zimní čas. Zrušení se neujalo

  • 129
V Rusku se budou v neděli stejně jako v Česku znovu přetáčet hodiny na zimní čas. Zatímco u nás se tak děje každý rok, do Ruska se změna vrací po třech letech. V roce 2011 ho totiž zrušil tehdejší prezident Dmitrij Medveděv. Snažil se napravit biorytmy občanů, ale plán mu nevyšel. Lidem se nechtělo během ruských zim brzo vstávat.

Tehdejší prezident Medveděv vycházel z úvahy, že změna času z letního na zimní a zpět kazí lidem zdraví. Změna však vyvolala bouři nevole, protože nutila Rusy vstávat o hodinu dřív v zimním období, které o sobě v Rusku dokáže dát řádně vědět. Fotbalové fanoušky navíc zmáhalo noční sledování evropských přenosů.

Nynější prezident Vladimir Putin od Medveděvova plánu vcelku ochotně ustoupil a letos v červenci podpisem příslušného zákona zimní čas Rusům vrátil. Prý už natrvalo. Sousední Bělorusko, které v roce 2011 následovalo ruského příkladu, naopak odmítlo vrátit lidem zimní čas.

Na ruský čas už v létě přešel anektovaný Krym, který se do března jako ukrajinská provincie řídil zákony z Kyjeva. O rozhodnutí řídit se ruským časem v sobotu informovali i povstalci na Donbasu.

Letní čas v Rusku poprvé zavedla 1. července 1917 prozatímní vláda, která zemi vládla po svržení cara. Po státním převratu o pár měsíců později bolševici zase vrátili hodinové ručičky na staré místo, aby si o pár desetiletí později vše rozmysleli.

Kupředu vůči zbytku planety se hodinky v tehdejším Sovětském svazu posunuly o šedesát minut 16. června 1930 a zpět se už nevracely. „Nadekretovaný“ čas platil až do dubna 1981, kdy sovětská vláda zavedla každoroční změny letního času na zimní či naopak.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video