Nevybuchlé bomby z války vyhnaly obyvatele z domů v Mnichově i Varšavě

  • 64
Varšava i Mnichov zažily evakuace kvůli nevybuchlým bombám z 2. světové války. Nejdříve muselo domovy opustit na 2 500 obyvatel bavorské metropole, když dělníci našli leteckou pumu. Později narazili na bombu dělníci při stavbě varšavského metra. Úřady v centru města evakuovaly asi 3 tisíce lidí.

Bombu o váze 250 kilogramů objevili v pondělí odpoledne stavební dělníci v mnichovské čtvrti Schwabing severně od centra bavorské metropole.

Policisté nechali evakuovat okolí do vzdálenosti 300 metrů od pumy, což znamenalo evakuaci asi 800 lidí. Později se vyklizená zóna ještě rozšířila a své domovy muselo opustit dalších 1 700 lidí. Uzavřeny zůstávají i obchody a kanceláře v okolí. Červený kříž připravil pro evakuované nouzové přístřešky.

Policejní pyrotechnici při kontrole pumy zjistili, že obsahuje roznětku, je stále plně funkční a může kdykoli explodovat. Kvůli tomu ji není možné odvézt. Odborníci rozhodli, že ji kontrolovaně odpálí přímo na místě.

Bomba pochází z druhé světové války a podle znalců ji na Mnichov shodilo
některé z amerických letadel. Za druhé světové války byly na německá města svrženy statisíce pum. Podle odborníků potrvá odstranění bomb a různé munice, která nevybuchla a zůstala zasypána zemí, ještě desetiletí.

Bomba v Polsku může vážit až 2 tuny

Při stavbě druhého okruhu varšavského metra narazili stavbaři na nálož, která může vážit asi tunu a půl. Protože je místo nálezu blízko národní banky, muselo být z budovy evakuováno asi 300 lidí, uvedl server Gazeta.pl. Celkem úřady už nechaly evakuovat tři tisíce lidí. Policie uzavřela celé náměstí Varšavského povstání a přilehlé ulice.

Budova na náměstí Varšavského povstání, v níž byla nalezena bomba

Budova na náměstí Varšavského povstání, v níž byla nalezena bomba

Server dále podotkl, že dělníci našli bombu, kterou Němci za války používali během Varšavského povstání v roce 1944 jako munici do samohybného děla  Karl-Gerät.

Stejný problém zkomplikoval stavbu varšavského metra už v únoru, kdy byla taktéž nalezena bomba vážící půl druhé tuny. Některá média hovoří o tom, že by mohla vážit až dvě tuny. Tehdy muselo být z okolí evakuováno asi 400 lidí, nikomu se nic nestalo.

, ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Nejlepší videa na Revue