V Kaspickém moři vzplála ropná plošina, v ohnivé pasti zemřel jeden člověk

  • 24
Požár, jenž v pátek vypukl na ropné plošině ázerbájdžánské státní společnosti SOCAR v Kaspickém moři, si vyžádal život jednoho dělníka. Dalších třicet zaměstnanců se pohřešuje. Šéf nezávislé komise na ochranu práv ázerbájdžánských ropných zaměstnanců přitom dříve hovořil až o 32 obětech.

„Bylo nalezeno jedno tělo a pátrání po 30 pohřešovaných pracovnících i nadále pokračuje,“ uvedla společnost s tím, že zachráněno bylo celkem 32 zaměstnanců.

SOCAR už v pátek k události informovala, že požár propukl poté, co silný vítr poškodil plynové potrubí na plošině. Sdělila rovněž, že záchranné práce komplikuje prudká bouře v oblasti.

Předchozí zprávy hovořily o tom, že počet obětí požáru je mnohem vyšší. „Podle našich informací zahynulo 32 dělníků, 42 se jich podařilo zachránit. Požár na ropné plošině byl nakonec uhašen,“ řekl šéf nezávislé komise na ochranu práv ázerbájdžánských ropných zaměstnanců Mirvari Gakhramanly.

Jeden z dělníků, který nechtěl být jmenován, agentuře Reuters z plošiny zatelefonoval a řekl, že je tam v pasti 84 lidí. SOCAR v pátek kromě toho informovala o tom, že v důsledku bouře jsou pohřešováni dělníci i z další ropné plošiny. Záchranné práce podle společnosti pokračují.

Za loňský rok přišlo podle Reuters při nehodách na ropných a plynových plošinách SOCAR o život 14 lidí.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video