Zemětřesení v Kalifornii

Zemětřesení v Kalifornii - Ramon Martinez kontroluje po zemětřesení stav mostu v kalifornském městě Parkfield. Právě tam mělo silné zemětřesení epicentrum. (28. září 2004) | foto: ČTK

V Kalifornii se 160krát otřásla zem

  • 9
Spojené státy zasáhl další přírodní živel. Po hurikánech přišlo zemětřesení. Otřesy o síle téměř šest stupňů Richterovy škály rozechvěly v úterý stát Kalifornia. Podle serveru CNN v oblasti od Los Angeles po San Francisko praskalo potrubí, rozbíjely se lahve a padaly obrazy ze stěn.

Podle CNN nebyl nikdo zraněn a to ani při následných téměř 160 otřesech.

Epicentrum se nacházelo asi jedenáct kilometrů jihovýchodně od města Parkfield, kterému se přezdívá metropole zemětřesení. Město se totiž nachází v jedné z nejaktivnějších seismických oblastí na světě,  tektonickém zlomu San Andreas.

Lidé pocítili první otřesy po desáté hodině dopoledne místního času.

"Věci se třásly tak, že jsme se báli, co bude následovat," popsal své pocity Harry Miller, vinař z Parkfieldu. "Třásly se i stromy, všude byl prach," dodal muž, kterému zemětřesení poškodilo domov.

Laurie Batsonová s manželem našli po návratu na svůj ranč zřícený krb, kusy betonu a rozházené cihly po podlaze obývacího pokoje. Sklo se rozbilo, ve stropě se objevily trhliny a na zemi se povalovala i rozbitá televize.

"Zemětřesení bylo rozsáhlejší než na co jsme zvyklí, ale nebylo to nic nebývalého," poznamenala pro CNN Stephanie Hannaová, mluvčí Geologického ústavu USA.

Střed Kalifornie zasáhlo zemětřesení o síle 6,5 stupně Richterovy stupnice i loni v prosinci. Záchvěvy si vyžádaly minimálně dva životy. Nejsilněji zasáhly otřesy město Paso Robles. - více zde


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video