Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

V obávané mordvinské káznici stíhají bachaře, mámil z vězně peníze

  • 8
Nechvalně proslulý komplex nápravných zařízení v ruském Mordvinsku ležícím několik set kilometrů jihovýchodně od Moskvy znovu čelí obviněním z nekalých praktik. Po líčení vězněné členky Pussy Riot o nelidských podmínkách bylo zahájeno vyšetřování s jedním z dozorců mužské káznice. Údajně vydíral jednoho z vězňů.

Ruští vyšetřovatelé začali stíhat za zneužívání pravomocí dozorce mordvinské mužské věznice IK-12. Podle vyšetřovatelů jednoho z vězňů víc než rok vydíral a mámil z něj peníze a cennosti. O jeho stíhání informoval ruský internetový list gazeta.ru.

Obětí vydírání byl podle listu odsouzený podnikatel Jurij Žernovych. "Od ledna 2012 do září 2013 funkcionáři nápravného zařízení ze zištných a dalších osobních důvodů vymámili od jednoho z odsouzených peníze a cennosti v hodnotě překračující 340 tisíc rublů (asi 210 tisíc korun)," uvedli vyšetřovatelé.

Žernovych ovšem tvrdí, že suma, kterou od něj dozorci dostali, prý byla mnohem vyšší. Podle něj dokonce ze svého zaplatil zřízení dřevoobráběcí dílny ve vězeňském táboře. Jakmile platit odmítl, ocitl se na samotce a ze "vzorného vězně" se přeměnil ve "vzpurného narušitele vězeňského řádu". Tři desítky spoluvězňů na jeho umístění na samotku reagovaly vyhlášením protestní hladovky.

Podle ruského serveru je zahájení stíhání jednoho z bachařů výjimečnou událostí, které se vězni domohli jen díky mimořádně pečlivému shromažďování důkazů o svévoli a korupci dozorců. Obvykle totiž svědci mlčí a nahrávky kamer a další důkazy "záhadně" mizí.

Tentokrát se vězňům ovšem podařilo ven z káznice propašovat tajně pořízené nahrávky usvědčující dozorce a doručit je k vyšetřovatelům, tajné službě, prokuratuře a novinářům. Stížnosti podpořily i další důkazy jako čísla kont pracovníků věznice, na které vězeň musel posílat peníze.

Gazeta.ru ovšem upozornila, že několik vězňů, kteří se rozhodli svědčit, vzápětí za trest skončilo na samotkách.

Nelidské podmínky Mordvinska popsala členka Pussy Riot

Káznice, kde dozorce vězně podle vyšetřovatelů víc než rok vydíral, sousedí s ženskou věznicí IK-14, kde si původně odpykávala dvouletý trest Naděžda Tolokonnikovová z punkové skupiny Pussy Riot. Ještě před tím, než ji počátkem měsíce přesunuli do jiného tábora na Sibiři (více o tom se dočtete zde), detailně popsala v dopise nelidské zacházení s vězni v těchto zařízeních v Mordvinsku.

Mordvinsko očima vězenkyně

Poměry v obávané trestanecké kolonii v Mordvinsku popsala v dopise jedna z odsouzených členek Pussy Riot, Naděžda Tolokonnikovová. Na veřejnost jej dostala prostřednictvím svého manžela. Ten dopis posléze nechal zveřejnit médii. Popis každodenního života a tvrdých poměrů v nápravném zařízení si můžete přečíst zde.

Sama Tolokonnikovová si protesty proti poměrům, mimo jiné taky hladovkou, v Mordvinsku vymohla své přeložení. Na cestě do nové věznice na Sibiři je v tuto chvíli už tři týdny - a podle pondělní zprávy listu Izvestija bude cestovat "ještě nejméně týden". Na svobodu by pak měla vyjít v březnu příštího roku.

Když Tolokonnikovová začala hladovět na protest proti "otrockým" podmínkám za ostnatým drátem, ve vedlejší věznici podle listu drželo hladovku na 30 vězňů, aby také upozornili na svévoli dozorců.

Jejich počin ovšem zůstal zastíněn protestem punkerky, k níž celý svět upíná zraky od chvíle, kdy v únoru 2012 spolu s dalšími čtyřmi členkami skupiny začala v moskevském chrámu zpívat píseň kritizující prezidenta Vladimira Putina, ruského patriarchu Kirilla a další duchovní.

V  oblasti ležící asi pět set kilometrů jihovýchodně od Moskvy, smutně proslulé svými věznicemi, vyšetřovatelé od počátku roku zkoumají sedm případů korupce mezi dozorci. Vesměs jde o vymáhání peněz od vězňů a jejich příbuzných. Soudy zatím odsoudily pět dozorců, ale verdikty jsou považovány za mírné. Dva dozorci mají strávit tři roky v nápravném zařízení s nejmírnějším režimem, další vyvázl s podmínkou a dva s pokutou.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video