Jaderná elektrárna v íránském Búšehru

Jaderná elektrárna v íránském Búšehru | foto: AP

V Íránu hrozí kvůli počítačovému viru nový Černobyl, varují ruští vědci

  • 171
Na íránském jaderném reaktoru v Búšehru může dojít k podobné katastrofě, která se odehrála v roce 1986 v ukrajinském Černobylu. Na rizika zaviněná počítačovým virem Stuxnet upozornili Moskvu ruští jaderní vědci, kteří při spouštění prvního íránského jaderného reaktoru pomáhají.

Ruští vědci vyjádřili v tajné zprávě do Moskvy vážné znepokojení nad rozsáhlými škodami na počítačových systémech v Búšehru, které minulý rok způsobil vir Stuxnet. Podle listu The New York Times vir vyvinuli američtí a izraelští odborníci a jeho účinky se dva roky testovaly v izraelském jaderném komplexu v Dimoně.

"Ruští specialisté varují před možností nové jaderné katastrofy typu Černobylu, k níž by mohlo dojít na reaktoru v Búšehru v důsledku škody, kterou způsobil počítačový virus Stuxnet," uvádí se ve zprávě, kterou citovala ruská média. Podle ruských vědců může ke katastrofě dojít kvůli tlaku íránského vedení na spuštění reaktoru letos v létě.

Vědci žádají Kreml, aby přinutil Teherán odložit spuštění reaktoru přinejmenším o půl roku. Íránské vedení projektu je podle nich pod silným politickým tlakem, projevuje nedostatečnou profesionální a morální zodpovědnost a nemá úctu k lidskému životu. Pokud prý nedostanou čas na zjištění všech škod napáchaných virem, nemohou zaručit bezpečnou aktivaci reaktoru.

Reaktor měl již běžet více než deset let

Íránský ministr zahraničních věcí Alí Akbar Sálehí, který je zároveň šéfem jaderného programu, posunutí data spuštění elektrárny odmítá. "Jakékoliv tvrzení Západu, že Stuxnet poškodil naše jaderné zařízení, odmítáme," řekl Sálehí. Technici začali první pruty s jaderným palivem vkládat do reaktoru v srpnu minulého roku.

Elektrárna v Búšehru v den, kdy ruští inženýři začali vkládat do elektrárny jaderné palivo (21. srpna 2010)Elektrárna v Búšehru v den, kdy ruští inženýři začali vkládat do elektrárny jaderné palivo (21. srpna 2010)

Elektrárna v Búšehru v den, kdy ruští inženýři začali vkládat do elektrárny jaderné palivo (21. srpna 2010)

Írán považuje spuštění reaktoru v termínu určeném minulý rok za věc prestiže a ostře se brání dalšímu zpoždění projektu, který měl podle původních předpokladů již více než deset let pracovat. Západ je přesvědčen, že íránský jaderný program je zaměřen na vývoj jaderné zbraně, ale Teherán tvrdí, že jeho úmysly jsou čistě mírové.

Ruská státní agentura Rosatom, která působení ruských expertů v Búšehru zastřešuje, zprávy o nebezpečí počítačového viru popřela.

"Žádné viry v informačních systémech elektrárny nejsou, tím méně v systémech zajišťujících bezpečnost," citovala ČTK prohlášení Rosatomu. Počítačový systém elektrárny podle Rosatomu pracuje výhradně v lokálním režimu, tedy bez přímého spojení s vnějšími zdroji ohrožení.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video