Íránské zařízení na obohacování uranu poblíž města Qom

Íránské zařízení na obohacování uranu poblíž města Qom | foto: AP

Íránským jaderným zařízením prý otřásla exploze. Teherán to popírá

  • 8
Izraelská a některá západní média informovala o údajné silné explozi v nejtajnějším íránském jaderném zařízení, která podle nich počátkem minulého týdne výrazně poškodila podzemní komplex Fordo u města Kom. Írán však tyto zprávy důrazně dementoval a označil je za západní propagandu.

Západ se prý takto snaží ovlivnit nadcházející jaderná jednání mezi Teheránem a skupinou 5+1 (Spojené státy, Británie, Francie, Rusko, Čína a Německo). "Nepravdivá zpráva o explozi ve Fordo je západní propaganda před jadernými jednáními, která má ovlivnit jejich průběh a výsledek," citovala agentura IRNA zástupce šéfa Íránské organizace pro jadernou energii Saída Barbrudího.

Jakoukoliv explozi v zařízení Fordo podle agentury ISNA kategoricky popřel i zástupce náčelníka generálního štábu íránských Revolučních gard Masúd Džazajrí.

Írán začal v komplexu Fordo koncem roku 2011 s obohacováním uranu na 20 procent, oproti 3,5 procenta potřebným u paliva pro jaderné elektrárny. To posílilo podezření západních států v čele s Izraelem a USA, že se navzdory ujišťování o výhradně mírovém účelu svého jaderného programu snaží tajně vyrobit jadernou zbraň.

Íránská opice ve vesmíru

Íránská tisková agentura IRNA v pondělí oznámila, že Teherán úspěšně vyslal do vesmíru živou opici. Podle íránských médií je to další krok k cíli Íránu uskutečnit pilotovaný kosmický let.

Podle agentury IRNA byla opice vypuštěna na palubě rakety Kavošgar, která dosáhla výšky minimálně 120 kilometrů a "vrátila se s neporušeným nákladem". Start rakety připadal na "dny narozenin proroka Mohameda" z minulého týdne, dodala agentura IRNA.

Írán prohlašuje, že v rámci svého ambiciózního kosmického programu usiluje o vyslání svého astronauta do vesmíru.

Zdroj: ČTK

Rada bezpečnosti OSN už několika rezolucemi vyzvala Írán k ukončení všech aktivit obohacování uranu, Teherán ale označuje tento proces za své právo a odmítá rezoluce splnit.

Diplomaté ve vídeňském sídle Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE) uvedli, že nemají žádnou informaci o nějakém incidentu ve Fordo, zprávu o něm prý ale prověřují.

Rovněž agentura Reuters poznamenala, že se jí nepodařilo ověřit hodnověrnost spekulací o explozi ve Fordo. Ty se prý objevily poté, co agentury naznačily, že by jaderná jednání Íránu s mocnostmi mohla být obnovena v pondělí či v úterý. Evropská unie, která je v nich hlavním jednacím partnerem, ale uvedla, že dohody o obnovení jednání stagnujících přes šest měsíců nebylo dosaženo.

Obě strany se vzájemně obviňují ze zdržování dohody o místu a datu konání dalšího kola jaderných rozhovorů. Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov v této souvislosti vyzval světové mocnosti (pět stálých členů Rady bezpečnosti plus Německo) a Írán, aby zanechaly hašteření.

"Někteří naši partneři ve skupině 5+1 a Írán se nemohou dohodnout na tom, kde se máme sejít," řekl Lavrov na tiskové konferenci v Moskvě. "Jsme připraveni se sejít kdekoliv, a to co možná nejdříve. Myslíme, že podstata našich jednání je mnohem důležitější (než místo jejich konání) a doufáme, že zdravý rozum převáží a přestaneme se chovat jako malé děti," dodal ruský ministr.

Tři minulá kola jednání mezi Íránem a šesticí mocností nepřinesla v první polovině loňského roku žádný průlom. V důsledku toho posílily spekulace, že by Izrael mohl vojensky napadnout íránská jaderná zařízení.

Izrael dlouhodobě kritizuje mezinárodní společenství za jeho údajně nedostatečně rázný přístup k jadernému programu Teheránu. Jeho představitelé nevylučují vojenskou akci proti Íránu, jestliže sankce a diplomatické prostředky nátlaku na Teherán selžou.

Izraelský ministr civilní obrany Avraham Dichter armádnímu rozhlasu řekl, že nemůže o údajném výbuchu v komplexu Fordo říci nic víc, než slyšel v médiích. Dodal ale, že "jakákoliv exploze v Íránu, která neublíží lidem, nýbrž spíše majetku, je požehnáním".

Podle spekulací v médiích mělo k výbuchu dojít ještě před izraelskými volbami, které se konaly 22. ledna. Údajně až 200 lidí zůstalo po explozi v podzemních komplexu uvězněno.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video