Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

V Indii vystěhovali celou vesnici, aby měli kde žít ohrožení tygři

  • 36
Indické úřady ve státě Rádžasthán přestěhovaly celou vesnici, aby ochránily ohrožené tygry. Více než osmdesáti rodinám nabídly půdu, peníze a dobytek. Vesnice Umri je v rezervaci Sariska už druhá, kde lidé ustoupili zvířatům. Tygrů v Indii za posledních sto let dramaticky ubylo, ve volné přírodě jich tam žije už jen asi 1 700.

Zatímco ještě před sto lety žilo v Indii na sto tisíc kusů, loni jich v divoké přírodě přežívalo už jen 1 700, přiblížila televize BBC na svém webu. V rezervaci Sariska před třemi lety dokonce nežil ani jeden, teď jich tam je pět.

A místní úřady chtějí tygrům vytvořit co možná nejlepší podmínky, aby se jejich počet dále zvýšil. Vystěhovaly proto z rezervace už dvě vesnice. Minulý týden opustilo své domovy všech 82 rodin z vísky Umri. Lidé dostali půdu nedaleko rezervace, peníze a dobytek v hodnotě až 20 tisíc dolarů, v přepočtu asi 385 tisíc korun.

V příštích letech chtějí vystěhovat další čtyři vsi

V rezervaci je asi jedenáct vesnic s až 2 500 tisíci obyvateli, které musejí být přestěhovány, aby měli tygři lepší životní podmínky, řekl BBC N. Somasekhár, který má ve státě Rádžasthán na starost ochranu lesů. Obyvatelé těchto vesnic se většinou živí pastvou dobytka.

V příštích několika letech by se měli vystěhovat obyvatelé dalších čtyř vesnic. "Je to dlouhodobý proces, protože vesničané musí s vystěhováním souhlasit. Nemůžeme je nutit. Můžeme pouze přesvědčovat," vysvětlil Somasekhár.

A i když srovnání populace tygrů dnes a před sto lety vypadá děsivě, přece jen Indie hlásí i dobré zprávy. Před pěti roky totiž bylo srovnání ještě pesimističtější, Indové v roce 2007 napočítali ve volné přírodě pouze 1 411 tygrů, od té doby jich tedy zhruba tři stovky přibyly.

Místní činitelé to přičítají k dobru vládě a organizacím zabývajícím se ochranou přírody, které se snaží vytvářet snesitelné podmínky pro tygry. Ty hubí nejen pytláci, ale někdy i obyčejní vesničané, kteří se s kočkovitou šelmou občas dostanou do konfliktu. Před několika lety například jednoho tygra údajně otrávili poté, co napadl jejich buvola.

Rádžasthán, Indie

Rádžasthán, Indie


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video