Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Indičtí hinduisté vytáhli na muslimy. Pojídají posvátné krávy, běsní

  16:08
Od doby, kdy volby v Indii vyhrála hinduistická Indická lidová strana, přibývá v zemi útoků proti muslimům. Zatímco pro muslimskou komunitu je hovězí maso hlavním zdrojem obživy, hinduisté krávy považují za posvátné a neváhají je tvrdě bránit. Premiér Nárendra Módí vyzývá k míru, kritici ale tvrdí, že nedostatečně.
V Indii narůstá počet konfliktů mezi muslimy a hinduisty kvůli konzumaci...

V Indii narůstá počet konfliktů mezi muslimy a hinduisty kvůli konzumaci hovězího masa. (13. října 2015) | foto: AP

Na konci září přišel v severoindické vesnici Visara o život padesátiletý muslimský farmář Mohammad Achlak. Rozzuřený dav hinduistů vpadl k němu domů a ubil ho šicím strojem jeho ženy. Provinění? Vesnicí se roznesly zvěsti, že Achlak porazil krávu, jedl její maso a skladoval ho ve svém domě.

Případ v zemi vyvolal pobouření. Ne však kvůli vraždě, ale kvůli Achlakovu činu. Útočníků se zastali i mnozí politici. Ministr kultury Maheš Šarma lynč označil za nehodu. Člena zákonodárného shromáždění Sangíta Soma zase rozčílilo, že muži byli po útoku vůbec zadrženi. Zatčení označil za „zvěrstvo na nevinných vesničanech“ a o pozůstalých se s pohrdáním vyjádřil jako o „zabijácích krav“.

„Jak může vůdčí představitel označit vraždu mého muže za nehodu? Nemyslím si, že ministr zná rozdíl mezi nehodou a vraždou,“ reagovala na Šarmovo prohlášení Achlakova manželka podle agentury Reuters. I ona při útoku utrpěla několik poranění, převážně v obličeji.

Vražda muslimského farmáře není zdaleka jediným incidentem, při kterém se indičtí ortodoxní hinduisté tvrdě ohradili proti konzumaci hovězího. Jen o pár dní později několik členů Indické lidové strany zfackovalo muslimského zákonodárce Ahmeda Rašída, protože na večírku podával hovězí maso.

V jižní Indii bylo zase ze školy vyloučeno šest studentů, kteří se dožadovali pokrmu z hovězího, čímž protestovali proti vraždě Achlaka. V pátek v jiné severoindické vesnici dav pronásledoval dva muslimské muže, které podezíral ze zabití krávy. Během potyčky, při které shořelo několik aut, se dav střetl i s policisty.

Extremistické nálady v zemi se prohlubují

Deník The Financial Times připomíná, že spory mezi muslimy a hinduisty zdaleka nezačaly s vládou premiéra Nárendry Módího - v Indii jsou běžné už od 19. století. Vražda Mohammada Achlaka se však podle mnoha pozorovatelů může stát milníkem.

K názoru, že čin útočníků byl správný, nepřispívají jen prohlášení politiků, ale také průběh vyšetřování vraždy. Policisté z Achlakovy lednice odebrali vzorky masa a zjišťovali, zda šlo skutečně o hovězí. Pokud by se prokázalo, že ano, hinduističtí extremisté by to považovali za polehčující okolnost pro vrahy. Později však vyšlo najevo, že maso nalezené v lednici bylo skopové.

V Indii od loňských voleb vzrůstá tlak na vládu, aby prodej hovězího masa zcela zakázala. V některých indických státech už úplný zákaz prodeje a konzumace hovězího platí, jinde o něm úřady uvažují.

Premiér Módí ve čtvrtek prolomil své dlouhé mlčení a prohlásil, že náboženská a etnická zaslepenost ohrožuje růst indické ekonomiky. „Měli bychom se rozhodnout, zda hinduisté chtějí bojovat proti muslimům, nebo proti chudobě. Muslimové se musejí rozhodnout, jestli chtějí bojovat proti hinduistům, nebo proti chudobě. Národ posune kupředu jednota, harmonie komunity, bratrství a mír,“ prohlásil podle agentury AP.

Premiér Módí se obává odlivu voličů

Kritici však Módího slova berou s rezervou. I když se nyní premiér snaží ukazovat jako tolerantní státník, dříve konzumaci hovězího ostře odsuzoval. „Bratři a sestry, nevím, jestli vás to rozesmutňuje, ale moje srdce pláče nad růstem indického vývozu hovězího masa. Nerozumím tomu, proč jste zticha, proč to lhostejně přijímáte,“ burcoval dav během svého projevu v roce 2012.

Nyní Módí volí smířlivější tón, důvěru muslimů se mu však zatím získat nepodařilo. Spíše naopak. Extremistické nálady v zemi se prohlubují a útoků proti muslimům přibývá. „Jedním z důvodů, proč o tom premiér nemluví, je jeho strach ze ztráty těchto hinduistů, protože představují velkou část jeho podporovatelů,“ popsal politický analytik Inder Malhotra.

Módího mlčení extremistům nahrává do karet. „Měli bychom pít kravské mléko, ne krev,“ prohlásil Ram Mandal Das, kněz z hinduistického chrámu v Novém Dillí. „Pokud někdo napadne matku krávu nebo ji sní, mělo by k takové reakci dojít,“ řekl o Achlakově vraždě s tím, že ji považuje za ospravedlnitelnou.

V Indii, kde žije 1,3 miliardy lidí, tvoří muslimové třináct procent obyvatelstva. Hinduisté pak kolem 81 procent. Silně hinduistická Indická lidová strana vyhrála parlamentní volby loni v květnu, kdy porazila dlouhá léta vládnoucí Indický národní kongres (více čtěte zde).

Zatímco Módí svou kampaň postavil zejména na oživení indické ekonomiky, odpůrci ho kritizovali jako autokratického hinduistického šovinistu, který nese odpovědnost za náboženské nepokoje ve státě Gudžarát v roce 2002. Při násilnostech tehdy zemřelo téměř 1 000 muslimů.

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Írán v noci zaútočil na Izrael raketami a drony

  • Nejčtenější

Írán zaútočil na Izrael. Armáda zachytila většinu střel, pomohli spojenci

13. dubna 2024  20:38,  aktualizováno  14.4 8:54

Sledujeme online Írán vyslal na Izrael desítky bezpilotních letounů a také rakety. Je to odveta za útok na íránský...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Ženu soudí za sex se psem i zneužívání syna a vnuka. Byla to terapie, hájí se

15. dubna 2024  12:28,  aktualizováno  13:33

U Krajského soudu v Ústí nad Labem začalo projednávání případu dlouhodobého sexuálního zneužívání,...

Z léta opět do mrazů. V příštím týdnu bude i sněžit, varují meteorologové

11. dubna 2024  16:11

Léto se ještě zdaleka neblíží. Upozorňují na to meteorologové a dodávají, že podle všech modelů do...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Ozbrojenci vtrhli do domu a svázali podnikatele s rodinou, zřejmě šlo o mstu

12. dubna 2024  9:44,  aktualizováno  15:08

Policisté z Česka i Německa pátrají na Domažlicku po ozbrojencích, kteří v noci na dnešek přepadli...

Krach jednání o důchodové reformě. ANO odmítá přijít, Jurečka ji pošle vládě

19. dubna 2024  12:33,  aktualizováno  13:52

Na další jednání na Hradě o důchodové reformě s prezidentem Petrem Pavlem a s ministrem práce a...

Kriminalisté řeší vraždu v Řepích, po napadení v autoservisu tam zemřel muž

18. dubna 2024  14:38,  aktualizováno  19.4 13:45

Pražští policisté vyšetřují případ napadení v autoservisu v Řepích. „Na místě byl zadržen jeden...

Za smrt narkomanky dostal muž 7,5 roku. Soud uvěřil, že jí chtěl opiáty pomoci

19. dubna 2024  13:39

Trest 7,5 roku vězení uložil dnes českobudějovický krajský soud muži obžalovanému ze zavinění smrti...

První sankce na radikální osadníky. EU je uvalila kvůli útokům na Palestince

19. dubna 2024  13:35

Evropská unie v pátek poprvé uvalila sankce na radikální izraelské osadníky kvůli jejich útokům na...

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil 30 let na scéně....

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by použil tester, nebo...