Baseball se mezi Kubánci těší velké oblibě. Ilustrační foto

Baseball se mezi Kubánci těší velké oblibě. Ilustrační foto | foto: Profimedia.cz

V Havaně zuří cholera, Kubánci se nakazili na baseballovém utkání

  • 5
Kubánská metropole bojuje s cholerou. Zdrojem nákazy bylo zřejmě jídlo, které se prodávalo během baseballového utkání v Havaně. Není jasné, kolik nakažených vlastně je. Úřady potvrdily 51 případů, spekuluje se ale až o stovkách nakažených a nejméně jednom mrtvém.

Cholera přitom nebyla na Kubě hlášena celá desetiletí, první novodobé případy se objevily až loni ve východokubánské provincii Granma. Nyní nákaza dorazila i do hlavního města Havany. Podle úterního strohého prohlášení kubánského ministerstva zdravotnictví se poprvé objevila 6. ledna, onemocnělo pouze 51 lidí a nyní je již nákaza podchycena a na ústupu.

Neoficiální zdroje ale nabízejí jiný obrázek. Agentura Reuters například na základě důvěrných informací od pracovníků ministerstva a lékařů, kteří se s výskytem cholery potýkali, mluví o stovkách podezřelých případů. Vzhledem k několikadennímu mlčení kubánských úřadů se dokonce začaly šířit zvěsti, že nákaze už podlehly v Havaně desítky lidí. To je asi pro změnu přehnané, lékařské zdroje hovoří o jednom mrtvém.

Prvotním místem šíření nákazy se zřejmě stal baseballový stadion v havanské čtvrti Cerro, kam se sjeli fanoušci místního týmu z celé metropole. Kontaminovány byly buď sendviče s vepřovým masem, nebo sodovka. Onemocnělo dokonce i několik hráčů.

Kvůli nákaze byla přijata různá preventivní opatření, na některých dopravních uzlech si například lidé musí před opuštěním Havany omývat boty v dezinfekčním roztoku. Prováděny jsou také intenzivní kontroly jídelen a restaurací, několik jich bylo dokonce zavřeno, uvedla dále agentura Reuters.

První výskyt cholery na Kubě od revoluce z roku 1959 byl oficiálně potvrzen teprve loni ve výše zmiňované provincii Granma. Tisíce kubánských lékařů ale pracovaly na Haiti, kde se cholera objevila po ničivém zemětřesení z roku 2010.

, Lidové noviny

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video