Gruzínské tanky poblíž jihoosetského hlavního města Cchinvali (8. srpna 2008)

Gruzínské tanky poblíž jihoosetského hlavního města Cchinvali (8. srpna 2008) | foto: Reuters

V Gruzii to jiskří, na granáty Tbilisi odpověděla Moskva záborem území

  • 57
S blížícím se prvním výročím války v Gruzii to na hranicích separatistické Jižní Osetie opět jiskří. Ruští vojáci svévolně posunuli hranici provincie dál do gruzínského vnitrozemí. Gruzínci podle Kremlu zase vypálili do Jižní Osetie několik granátů.

Napjatá atmosféra ještě zhoustla o víkendu, kdy ruské ministerstvo obrany obvinilo Gruzii, že její jednotky v předchozích čtyřech dnech několikrát pálily z minometů a granátometů směrem na jihoosetskou metropoli Cchinvali.

"Takové akce ruské ministerstvo obrany vážně znepokojují," píše v prohlášení resortu obrany. Pohrozilo zároveň, že budou-li tyto operace ohrožující jihoosetské obyvatelstvo a ruské vojáky pokračovat, "ministerstvo si vyhrazuje právo použít všechny síly a prostředky, jimiž disponuje".

Ruští vojáci údajně posunovali hranici

Odvetné kroky na sebe nenechaly dlouho čekat. Podle gruzínského ministerstva zahraničí vstoupili ruští vojáci do vesnice Kveši nedaleko Jižní Osetie, kde vztyčili hlídková stanoviště, a vytyčili tak novou hranici. Ministerstvo ruskou akci odsoudilo jako záměrnou provokaci.

SPOLUPRÁCE JIŽNÍ OSETIE A RUSKA

Rusko už vložilo do Jižní Osetie velké množství peněz, ale po loňské válce jsou tam stále tisíce lidí bez přístřeší a tisíce nemají práci. Moskva se také zavázala bránit jihoosetské a abcházské hranice ve smlouvě uzavřené v dubnu, která podle jihoosetského prezidenta Kokojeva také garantuje přítomnost 3 700 ruských vojáků. Letos v březnu jihoosetská vláda poskytla Rusku na 99 let pozemky pro vybudování vojenských základen.       autor: ČTK

Monitorovací mise Evropské unie nepotvrdila ani jednu z událostí. Podle BBC zintenzivnila hlídky u hranice, aby předešla vzájemným provokacím a další eskalaci už tak napjaté atmosféry.

Olej do ohně přilil necelý týden před prvním výročím vpádu ruských vojsk do Gruzie i jihoosetský prezident Eduard Kokojev. V rozhovoru pro agenturu Reuters vyzval Kreml, aby Jižní Osetii připojil k Rusku a aby na území separatistického regionu rozmístil více zbraní.

"Mým životním cílem, mým politickým cílem, je sjednotit můj lid," řekl Kokojev. "Vybudujeme vlastní stát, který bude v alianci s Ruskem, spolu s Ruskem a nevylučuji, že jednoho dne se staneme součástí Ruska," dodal.

"Jihoosetský lid si přeje být s Ruskem sjednocen." Kokojev však dodal, že Rusko zatím není na sjednocení s Jižní Osetií připraveno, "protože by to mělo za následek velice vážné obvinění z anexe území".

Chceme více ruských vojáků, řekl Kokojev

"Na jihoosetském území není dost ruských jednotek," řekl také Kokojev, podle něhož by se tam také měl nacházet větší zbrojní arzenál. Odmítl ale konkretizovat, o kolik víc vojáků či jaký druh zbraní by Rusko mělo v regionu rozmístit. Moskva se podle jeho slov chystá vybudovat tam další vojenskou základnu.

Michail SaakašviliJihoosetský prezident Eduard Kokojev

Gruzínský prezident Michail Saakašvili (vlevo) a jeho jihoosetský protějšek Eduard Kokojev

Gruzínský prezident Michail Saakašvili v interview pro agenturu Reuters uvedl, že si je vědom, že Gruzie nemůže získat odbojné provincie zpět vojenskými prostředky, že se však obává, že Moskva má na Tbilisi spadeno.

Obvinil také mezinárodní společenství, že nepohnalo Rusko k odpovědnosti za "masovou etnickou čistku" Gruzínů v jihoosetském konfliktu v obavě z ohrožení vlastních energetických a obchodních zájmů.

KONFLIKT V GRUZII

Vše o loňské válce na Kavkaze si přečtěte zde.

Jižní Osetie spolu s další separatistickou gruzínskou oblastí Abcházií vyhlásila jednostranně nezávislost na Gruzii v 90. letech. Gruzie se ji loni v srpnu pokusila znovu ovládnout silou, ale Rusko, které nad oběma regiony drží ochranou ruku, útok zastavilo a jeho jednotky na čas vkročily na gruzínské území. Rusko pak jihoosetskou a abcházskou nezávislost uznalo.

Jeho postup se setkal s ostrou reakcí Západu. Kromě Ruska uznala nezávislosti Jižní Osetie a Abcházie jen Nikaragua. V oblasti nadále panuje vysoce napjatá situace.

Mapu zvětšíte kliknutím. Zdroj: Mapy © Google

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video