Gambijský prezident Yahya Jammeh na snímku z roku 2011

Gambijský prezident Yahya Jammeh na snímku z roku 2011 | foto: Profimedia.cz

V Gambii rostou šibenice. Popraví tam všechny odsouzené k trestu smrti

  • 233
Gambie popraví do poloviny září všechny odsouzence k trestu smrti. V projevu to prohlásil autoritářský prezident malé západoafrické země Yahya Jammeh s tím, že popravy jsou nezbytné k potlačení kriminality a terorismu, které ohrožují stabilitu země.

Plukovník v záloze dodal, že zločiny, jako je loupení, pašování drog či jejich nelegální užívání, homosexualita, vražda, terorismus a další podvratné aktivity proti státu a jeho lidu, nebudou tolerovány.

"Do poloviny příštího měsíce budou vykonány všechny rozsudky trestu smrti," řekl prezident v projevu při příležitosti konce muslimského postního měsíce ramadánu. "Neexistuje, aby moje vláda dovolila, aby 99 procent obyvatel drželi zločinci jako rukojmí," dodal.

Přesný počet odsouzenců v celách smrti prezident neupřesnil. Podle údajů AFP bylo od července 2010 v Gambii odsouzeno k nejvyššímu trestu 47 lidí včetně bývalých nejvyšších představitelů gambijských bezpečnostních sil. Gambie je jednou z mnoha zemí, kde je jako metoda popravy schváleno oběšení.

Gambijské soudní zdroje však uvedly, že počet odsouzenců je vyšší. Jammeh převzal vládu v Gambii, zemi se zhruba 1,6 milionu obyvatel, při vojenském převratu v roce 1994. Vládne pevnou rukou, nepovoluje jakýkoli disent a často ho kritizují organizace na ochranu lidských práv.

Gambie

Gambie

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video