Francouzští vojáci hlídkují pod Eiffelovou věží v Paříži. Francie před několika...

Francouzští vojáci hlídkují pod Eiffelovou věží v Paříži. Francie před několika dny zvýšila stupeň ostražitosti kvůli hrozbě útoku (3. října 2010) | foto: AP

V Evropě buďte opatrní, varovala vláda Američany. Kvůli hrozbám Al-Kajdy

  • 165
Americká vláda vydala varování pro své občany, aby byli kvůli hrozbě terorismu opatrní při cestách do Evropy. Mají být obezřetní především na místech, kde se pohybuje mnoho lidí. Důvodem jsou prý hrozby Al-Kajdy. Varování platí až do konce ledna příštího roku.

Česko už v souvislosti s tím oznámilo, že přijalo preventivní bezpečnostní opatření, například na mezinárodních letištích. Česká policie však nemá informace o tom, že by ČR měla být terčem útoků (více o zostřených bezpečnostních opatřeních v Česku čtěte zde).

Krátce po americkém kroku vydala varování pro své občany ve Francii a v Německu britská vláda. Zvýšila přitom stupeň teroristické hrozby z obecného na vysoký.

Nejvyšší stupeň, kdy je hrozba kritická, vyhlásila Británie po teroru v roce 2005 a poté ještě v roce 2007, kdy atentátníci zaútočili na letiště v Glasgow a policie zmařila pokus o útok v centru metropole. Nejnižší první stupeň označuje hrozbu za nízkou a druhý za mírnou.

Není to varování před cestami

Americké varování je obecné a nezmiňuje konkrétně žádnou zemi. Ministerstvo zahraničí varuje před činností teroristické sítě Al-Kajda a příbuznými organizacemi, které pokračují v plánování teroristických útoků v Evropě.

Němečtí policisté hlídkují na Octoberfestu (3. října 2010)

Němečtí policisté hlídkují na Octoberfestu (3. října 2010)

Policisté hlídkují před švédským parlamentem. Švédsko zvedlo kvůli hrozbě útoku stupeň ostražitosti (1. října 2010)

Policisté hlídkují před švédským parlamentem. Švédsko zvedlo kvůli hrozbě útoku stupeň ostražitosti (1. října 2010)

Podle amerického ministerstva zahraničí nejde o oficiální varování před cestami. "Připomínáme americkým občanům schopnost teroristů zaútočit na systémy veřejné dopravy a další turistickou infrastrukturu. Teroristé se soustředí a útočí na podzemní dráhu a železnici, stejně jako na letectví a námořní dopravu," konkretizuje ministerstvo ve varování.

Ani američtí ani evropští činitelé neuvedli žádné specifické cíle, o nichž by teroristé uvažovali. Hrozbu označili za věrohodnou, ale ne specifickou.

Tajné služby plány teroristů prozatím zhatily

Západní rozvědky v září oznámily, že odhalily plány teroristů na koordinované útoky na města v Británii, Francii či Německu. Plány zřejmě vyzradil německý občan, jehož američtí vojáci v červenci zadrželi v afghánské metropoli. Útočníci chtěli vraždit podle scénáře masakru v Bombaji před dvěma lety, kdy během třídenního teroru zemřelo 166 lidí (více o plánech teroristů zaútočit v Evropě čtěte zde)

Varování je obecné

"MZV ČR očekávalo, že americké ministerstvo zahraniční vydá varování před cestováním do Evropy pro své občany. Objevilo se ráno a je velmi obecné, platí pro celou Evropu a to až do 31.1.2011. Nabádá mimo jiné své občany, aby se registrovali na amerických ambasádách v Evropě. My jsme v kontaktu s českými bezpečnostními složkami a na základě naší vzájemné diskuse nevíme, že by ČR byla primárně teroristickými útoky ohrožena," řekl iDNES.cz ředitel tiskového odboru ministerstva zahraničí Vít Kolář.

Podle německého magazínu Der Spiegel zadržovaný vypověděl, že teroristické útoky plánoval jistý Júnis Mauritání, údajně třetí muž Al-Kajdy, a osobně je schválil a financoval šéf této teroristické organizace a nejhledanější muž světa Usáma bin Ládin.

Italská protiteroristická služba také nedávno v Neapoli zatkla Francouze alžírského původu podezřelého z příslušnosti k teroristické síti. Podle agentury Reuters byl muž s to opatřovat teroristům výbušniny. Francouzské úřady v září uvedly, že mají informace o chystaném útoku sebevražedného atentátníka na pařížské metro.

Dopad na cestovní ruch

V Evropě se pohybují statisíce Američanů - turistů, studentů, podnikatelů. Varování by mohlo mít za následek rušení leteckých a hotelových rezervací. "Pro český cestovní ruch je to velmi špatná informace, zvlášť teď, když je odvětví v krizi," řekl iDNES.cz mluvčí Asociace cestovních kanceláří a agentur Tomio Okamura.

Podle něj loni do Česka přijelo na 274 tisíc Američanů a jsou tak - co do počtu - v první desítce zahraničních cestovatelů, kteří navštívili ČR. Z hlediska solventnosti se pak řadí do první trojice po bok Japonců a Číňanů.

Turisté v Londýně (3. října 2010)

"V okamžiku, kdy Spojené státy varují před příjezdy do Evropy, se automaticky sníží počet příjezdů Američanů do České republiky. Podobné výzvy se v minulosti projevily také na nižších útratách, lidé méně utrácí, protože znejistí a šetří na horší časy," vysvětlil.

Varování Spojených států by mohlo ovlivnit i cesty turistů z další zemí, například z Japonska. Mimoevropští cizinci totiž příliš nerozlišují mezi jednotlivými evropskými státy, upozornil Okamura.

, , ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video