Egyptští křesťané protestují proti zákazu stavby kostela (24. listopadu 2010)

Egyptští křesťané protestují proti zákazu stavby kostela (24. listopadu 2010) | foto: AP

V Egyptě protestovali křesťané proti zákazu stavby kostela. Jeden zemřel

  • 78
V egyptské Káhiře se střetla policie s koptskými křesťany, kteří protestovali proti zákazu stavby kostela. Při potyčkách zemřel nejméně jeden člověk, dalších 25 bylo zraněno. Policisté zatkli 85 lidí.

Nepokoje vypukly na předměstí Káhiry nedaleko pyramid v Gíze. Přibližně 150 lidí protestovalo proti rozhodnutí úřadů, které stavbu kostela označily za nelegální.

Křesťané ale tvrdí, že stavba má patřičné povolení, a zákaz považují za projev diskriminace. Úřady nepustily na staveniště těžké stroje, křesťané dále pokračují ve stavbě bez nich.

Demonstranti nesli kříže a házeli na policisty kamení a zápalné lahve. Policie je rozháněla pomocí slzného plynu. Při nepokojích byl zabit mladý muž z řad protestujících.

Egyptští křesťané protestují proti zákazu stavby kostela (24. listopadu 2010)Egyptští křesťané protestují proti zákazu stavby kostela (24. listopadu 2010)

Egyptští křesťané protestují proti zákazu stavby kostela (24. listopadu 2010)

Koptové tvoří asi deset procent ze 76 milionů obyvatel Egypta a jsou tak největším křesťanským společenstvím na Blízkém východě. Mezi křesťanskou menšinou a většinovým muslimským obyvatelstvem dříve nedocházelo k větším střetům. V poslední době si ale koptští křesťané stěžují na diskriminaci čím dál častěji.

V listopadu zapálili muslimští obyvatelé ve vesnici nedaleko Káhiry dům křesťanské rodiny poté, co se začaly šířit zvěsti, že se jeden z jejích členů dvořil muslimskému děvčeti. V lednu bylo přímo před kostelem ve městě Nag Hammádí na jihu země zastřeleno sedm lidí. Incident se stal po půlnoční mši v předvečer pravoslavných Vánoc.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video