Policie v Clevelandu našla v domě řetězy. Dvě ženy jsou zpět u rodin

  • 107
Dvě ze tří vězněných žen v Clevelandu mohly opustit nemocnici a vrátit se ke svým rodinám. Amanda Berryová a Gina DeJesusová se před novináři ukryly. Policie zatím v domě, kde byly vězněny spolu se třetí unesenou ženou, našla řetězy a provazy. Ženy jimi prý byly připoutány, občas směly na zadní dvorek.

Amanda Berryová, která v zajetí porodila nyní šestiletou dceru, se vrátila domů téměř přesně po deseti letech. Unesena byla v dubnu 2003 těsně před svými 17. narozeninami. Právě jí se tento týden podařilo ze zajetí uprchnout. Svět obletěl její telefonát na nouzovou linku, který upozornil na osud jí i dalších unesených (poslechněte si ho zde).

Beth Serranová, sestra osvobozené Amandy

Ačkoli policie původně ohlásila, že Berryová učiní krátké prohlášení pro tisk, nakonec se na veřejnosti neobjevila. Před slavnostně vyzdobený dům, který obklopovaly barevné nafukovací balónky, plyšové hračky a uvítací nápisy, vyšla pouze její sestra Beth Serranová. Poděkovala lidem za podporu a přítomné početné novináře požádala, aby Berryová mohla strávit první hodiny s rodinou v soukromí.

Do domu rodičů se za nadšeného volání sousedů, přátel a známých ve středu odpoledne vrátila i Gina DeJesusová, kterou unesli ve 14 letech. Na záběrech
televizních kamer se mladá žena jen mihla a tvář si kryla kapucí mikiny. Poslední z osvobozených žen, Michelle Knightová, je zatím stále v nemocnici

Clevelandský policejní šéf Michael McGrath v rozhovoru pro televizi NBC potvrdil, že v domě, kde byly ženy vězněny, se našly provazy a řetězy. Fyzický stav žen je podle něj vzhledem k okolnostem překvapivě velmi dobrý.

Bratři Castrovi, kteří byli v souvislosti s únosem zatčeni, podle McGratha  "vypovídají". Zda se trojice k únosu a věznění žen přiznala, odmítl sdělit.

Policie v domě bývalého řidiče školního autobusu Ariela Castra našla v pondělí tři mladé ženy: Amandu Berryovou, která zmizela v dubnu 2003 ve svých 16 letech na cestě z práce, Ginu DeJesusovou, jež se nevrátila domů ze školy asi o rok později ve věku 14 let, a Michelle Knightovou, která byla pohřešována od roku 2002, kdy jí bylo 19 roků.

Případ Cleveland

O Michelle si mysleli, že utekla

Policie potvrdila, že spolu se třemi ženami byla osvobozena také šestiletá dívka. Jmenuje se Jocelyn, je to dcera Amandy Berryové, která boucháním přivolala souseda a uprchla (jak jí soused pomohl vylomit dveře, čtěte zde).

Případ Michelle Knightové byl ve své době nejméně medializován, protože panovalo podezření, že mohla rodiče bez upozornění opustit a odstěhovat se jinam. Michelle totiž krátce před svým zmizením otěhotněla a porodila syna.

Podle Michelliny matky Barbary byl otec dítěte násilný a malého chlapce bil. Michelle později ztratila opatrovnická práva. V den svého zmizení se měla před soudem účastnit jednání týkajícího se opatrovnictví syna.

Michellina matka uvedla, že od dceřina osvobození z rukou únosců s Michelle ještě nemluvila, ale že ji celou dobu postrádala. Doufá prý, že Michelle ví, že ji stále miluje.

Na stěně bylo napsáno další dívčí jméno

Dům, v němž byly ženy nedaleko centra Clevelandu vězněny, měl čtyři pokoje, jednu koupelnu a sklep o rozměrech 70 metrů čtverečních. Podle místních médií, která cituje deník The Daily Telegraph, byly dvě unesené ženy často drženy odděleně ve sklepě domu a třetí z žen v pokoji nahoře. Přinejmenším v jednom z pokojů visely ze stropu řetězy.

Michelle Knightová údajně policii řekla, že když do Castrova domu přišla, byla tam ještě další žena. Jednoho dne se ale prý probudila, a dotyčnou tam už neviděla. Vyskytly se rovněž zprávy, že na zdi ve sklepě byl odhalen nápis, který obsahuje jméno další ženy a hlásá "Odpočívej v pokoji". Policie ale prý neví, zda to má s případem něco společného.

"Po podrobném prohledání místa činu jsme neobjevili žádné lidské ostatky," uvedl Martin Flask z clevelandské policie.

Clevelandský policejní šéf Michael McGrath prohlásil, že si je naprosto jistý, že policie učinila, co bylo v jejích silách, aby ženy během minulých let nalezla. Ženy žily v zajetí v jednom z domů v klidné rezidenční čtvrti města, nedaleko míst, kde zmizely.Případ vyvolal podezření z liknavosti tamější policie. Místní obyvatelé prý na dům, kde byly dívky drženy, v minulosti upozorňovali (jak viděli nahou ženu, čtěte zde).

McGrath uvedl, že bratři Castrovi, kteří byli v souvislosti s únosem zatčeni, "vypovídají". Zda se trojice k únosu a věznění žen přiznala, ale odmítl sdělit.

Majitelem domu je 52letý Ariel Castro, který býval řidičem školního autobusu. Někteří jeho sousedé byli přesvědčeni, že žije v domě sám. Další si dokonce mysleli, že je jeho dům neobývaný. Spolu s ním byli zatčeni i jeho bratři, 54letý Pedro a 50letý Onil. Podle policie mají trvalé bydliště v jiné části Clevelandu.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video