Dvojníci Vladimíra Iljiče Lenina a Josifa Vissarionoviče Stalina na archivním...

Dvojníci Vladimíra Iljiče Lenina a Josifa Vissarionoviče Stalina na archivním snímku z roku 2010 | foto: ČTK/AP/Alexander Zemlianichenko

Dvojník Stalina zmlátil deštníkem dvojníka Lenina. Kazil mu byznys

  • 68
Osobní spory Vladimíra Iljiče Lenina a Josifa Vissarionoviče Stalina musela řešit policie v Moskvě. Dvojníci obou sovětských vůdců se v hádce pobili deštníkem. Není to první šarvátka mezi představiteli slavných Rusů, konkurence je u Kremlu velká a nelítostná.

„Igor Gorbunov, který si na Manéžním náměstí vydělává jako dvojník zakladatele Sovětského svazu Lenina, se na policii obrátil poté, co jej falešný Stalin Latifa Valijev v hádce třikrát bouchl do zad deštníkem,“ uvedl mluvčí ruského metra Alexander Rybak. Spory vyvrcholily právě ve stanici metra nedaleko Kremlu.

Podle agentury AFP se spor udál už minulý měsíc, ruská policie o něm však informovala až v úterý.

Příčinou hádky bylo údajně to, že Stalin-Valijev obvinil Lenina-Gorbunova, že pózuje turistům s dalším Stalinem, Valijevovým konkurentem. Napadený Lenin však podle serveru ABC News uvedl, že se prali kvůli penězům. Dvojník ruského diktátora mu prý za jeho práci platil málo peněz.

Falešný Lenin musel po hádce kvůli drobným zraněním vyhledat lékaře. Valijev nyní podle serveru Mirror může dostat pokutu, veřejně prospěšné práce nebo až tři měsíce vězení.

„Je to léčka! Narafičili to na mě. Jsou to mí konkurenti, chápete?“ popsal obviněný Stalin redaktorům ABC News na svém obvyklém místě nedaleko Rudého náměstí a zuřivě při tom máchal dýmkou. Ostatní Stalinové na náměstí si podle něj celý příběh vymysleli, aby ho zdiskreditovali.

„Vznesu stížnost,“ dodal. Detaily však neupřesnil. Všichni Leninové i Stalinové obvykle postávají u Kremlu společně a turisté rádi platí za snímek s tolika dvojníky.

Tento incident ovšem není jediný, který se mezi představiteli sovětských vůdců udál. Ruská média popsala případ z loňského léta, kdy jistý Leninův dvojník napadl manželku jistého Stalinova dvojníka. Na policii se pak tento Lenin hájil, že to byla pouhá sebeobrana před Stalinem.

„Vytváří tu atmosféru jako v nějaké mafii,“ řekl tehdy médiím falešný Lenin.

Dříve se v Moskvě dvojníci sovětských vůdců poprali i s opilými násilníky:

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video