Rustam Machmudov, údajný vrah ruské novinářky Anny Politkovské (na snímku v...

Rustam Machmudov, údajný vrah ruské novinářky Anny Politkovské (na snímku v pozadí) | foto: Interpol, koláž iDNES.cz

V Čečensku zatkli údajného vraha novinářky Politkovské

  • 10
Ruská policie zatkla v noci na úterý západně od čečenské metropole Grozného Rustama Machmudova. Ten údajně před pěti lety zabil v Moskvě opoziční novinářku Annu Politkovskou. Jeho dva bratři už byli v případu souzeni a teď čekají na další proces.

Policie dopadla nejmladšího z bratrů Machmudových, který léta unikal spravedlnosti, na adrese, kde žijí jeho rodiče. Domnívá se, že je to právě on, kdo v roce 2006 chladnokrevně namířil v Moskvě zbraň na novinářku opozičního listu Novaja Gazeta a čtyřikrát vypálil.

Rustam Machmudov

Sedmatřicetiletý údajný vrah Politkovské se podle svého profilu na stránkách Interpolu narodil v Akoj-Martanu v Čečensku 4. prosince 1973 a vypadá na 25 až 30 let. Je viněný z vraždy a nedovoleného ozbrojování.

Zdroj: Interpol

Právník Rustama Machmudova už uvedl, že se bude při obhajobě snažit zpochybnit klíčové video, jež má při vraždě ukazovat obličej jeho klienta. Na zrnitých záběrech, které odvysílaly ruské televize, následuje Politkovskou do domu těsně před střelbou muž v baseballové čepici.

Ruský nejvyšší soud nařídil nový proces

Podle obhájce byl Machmudov v úterý odpoledne na cestě do Moskvy k výslechu. Tam už na proces čekají jeho dva bratři Dzhabrail a Ibragim, kteří byli už dříve obvinění, že na místě činu působili jako řidiči. Spolu s nimi čelí obvinění i bývalý policejní důstojník Sergej Kadžikurbanov, který jim údajně poskytoval logistickou podporu.

Zavražděná ruská novinářka Anna Politkovská

Všichni tři už byli v roce 2009 souzeni a zproštěni viny pro nedostatek důkazů, ale osvobozující rozsudek podle BBC zvrátil ruský nejvyšší soud, který nařídil nový proces. Ten začne se stejnými důkazy i obviněními.

Známou kritičku Kremlu, která se proslavila reportážemi z Čečenska, jež se nelíbily ruskému vedení, zastřelil najatý vrah 7. října 2006. Tehdy osmačtyřicetiletá novinářka se vracela z nákupů, když na ni neznámý pachatel čtyřikrát vystřelil v jejím domě. 

Strůjce vraždy zůstává neznámý

Jednou ji trefil do hlavy a třikrát do těla, tělo pak policisté našli u výtahu. Vražda se odehrála právě na narozeniny tehdejšího ruského prezidenta Vladimira Putina a Kreml byl s odstraněním novinářky často spojován.

Případ se později, podobně jako proces s někdejším ropným magnátem Michailem Chodorkovským, stal lakmusovým papírkem ruské demokracie. Ani po letech průtahů se pachatelé nedočkali spravedlnosti. Té uniká i hlavní strůjce vraždy, tedy ten, kdo si její provedení objednal.

Ruští policisté zatkli údajného vraha nedaleko Grozného v Čečensku

Ruští policisté zatkli údajného vraha nedaleko Grozného v Čečensku


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Nejlepší videa na Revue