Zelený koberec z řas na hladině Baltského moře (23. červenec 201

Zelený koberec z řas na hladině Baltského moře (23. červenec 201 | foto: www.independent.co.uk, EPA

V Baltském moři se vytvořil koberec z mořských řas velký jako Německo

  • 30
Baltské moře zarůstá mořskými řasami. Mohou za to současná vedra i bezvětří, ale také přehnojování zemědělských půd v Evropě. Zelený koberec už je velký jako Německo a ohrožuje mořský život, lodní dopravu i turismus.

Rekordní teploty, bezvětří a zemědělská výroba jsou podle hamburských vědců z mezinárodní organizace World Wildlife Fund (WWF) hlavními příčinami rozrůstání modrozeleného koberce z mořských řas a chaluh, který se táhne Baltským mořem od Finska přes jihošvédské pobřeží až k dánskému ostrovu Bornholm.

Obří pás, který zaznamenaly satelitní kamery, je téměř pětkrát větší než Česká republika. Rozprostírá se na více než 377 tisících kilometrů čtverečních a kromě lodní dopravy a turismu ohrožuje především podmořský život.

"Řasy zabíjejí plankton; jejich rozšiřováním se na vodní hladině vytvářejí mrtvé zóny, které nepropouštějí žádný kyslík," citoval britský list The Independent mluvčího hamburské pobočky WWF Jochena Lampa.

siniceŘasy, které podle listu zapáchají jako zkažená vajíčka, jsou navíc dost nebezpečné. Obsahují totiž sinice. Ty mohou vyvolat podráždění kůže, alergické reakce i průjmy. Mají také ničivý vliv na játra.

Podle Lampa svědčí jejich rozrůstání současné tropické teploty a bezvětří. Hladina Baltu nyní působí spíše jako rybník než moře. Teplé jako kafe a bez náznaku vlnky. Právě ty pomáhají s likvidací koberce tím, že ho potrhají a rozdělí.

Hlavní příčina rozšiřování zelených ploch na mořské hladině je však podle Lampa ve vysokém obsahu škodlivých látek z dusíkatých a fosforečných hnojiv, které do Baltu každodenně přinášejí evropské řeky.

"Přílišné hnojení je největší ekologický problém, který stíhá Balt a je hlavním viníkem rozmáhajících se mrtvých zón na mořské hladině," uvedl Lamp a dodal, že WWF kvůli tomu dlouhodobě kritizuje státy u baltského pobřeží. Ty sice schválily ambiciózní plány, podle nichž se má omezit používání hnojiv, ale zároveň zemědělcům v jejich používání nebrání.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video