V Afghánistánu se vede i válka slov

  18:05
Boj proti terorismu se v Afghánistánu nevede jenom na frontě, ale i na poli propagandy. Taliban ve čtvrtek oznámil, že jeho protiletecká obrana sestřelila americké letadlo. Pentagon informaci vzápětí popřel. Poté Taliban prohlásil, že zadržel několik Američanů. "Tato tvrzení se nezakládají na pravdě. Je to pouze další série lží Talibanu," uvedl mluvčí Bílého domu Ari Fleischer.

Tvrzení proti tvrzení
Zdroje afghánského vládního hnutí v pákistánském Péšávaru sdělily, že jeho protiletecká obrana ve čtvrtek ráno zasáhla americký stroj, jehož typ nebyly schopny upřesnit. Ten se prý poté zřítil v okrese Čár Bolak v provincii Balch, několik desítek kilometrů od Mazáre Šarífu.

Mluvčí Pentagonu Victoria Clarkeová ale zdůraznila, že při ranním útoku v oblasti nebylo sestřeleno žádné americké letadlo.

Turecko vyšle do severní části Afghánistánu, která je pod kontrolou afghánské opozice, elitní výcvikovou jednotku 90 mužů. Jako jediný muslimský člen NATO tak Ankara podpoří vojenskou operaci USA.

"Je u nás několik amerických občanů. Byli zadrženi," řekl velvyslanec Talibanu v Pákistánu Abdas Salám Zaíf. "Jejich totožnost zatím není známá. Vyšetřování pokračuje," dodal s tím, že nemá informace o tom, jak a kdy byli američtí občané zadrženi.

Taliban podle některých sdělovacích prostředků zadržel několik Američanů minulý týden spolu s opozičním velitelem Abdulem Hakem. Ten byl několik hodin po zadržení popraven. Tvrzení o zadržovaných Američanech nebylo možné ověřit z nezávislých zdrojů.

Americké pumy zasáhly přehradu
Ve čtvrtek talibanský ministr školství Mutakí také oznámil, že americké pumy ve středu odpoledne vážně poškodily hlavní přehradu a hydroelektrárnu Kadžkaj na jihu Afghánistánu. Města Kandahár a Laškargáh zůstala bez elektřiny. 

Podle Mutakího byla silně zasažena i přehradní hráz. "Voda zatím nezačala unikat, ale jakékoli další bombardování by přehradu zničilo. To by mohlo vyvolat záplavy a ohrozit životy tisíců lidí," uvedl ministr.

V noci americké letouny za podpory bombardérů B-52 útočily na talibanské pozice na frontě severně od Kábulu a také na severovýchodě země poblíž hranic s Tádžikistánem. V tomto týdnu jde už o třetí silný útok amerického letectva na tyto pozice.

Taliban: Odrazili jsme útok Severního spojenectví
Taliban oznámil, že po intenzivním americkém bombardování v noci odrazil mohutný útok opozičního Severního spojenectví poblíž údolí Dár Súf v provincii Samangan zhruba 350 kilometrů severně od Kábulu. Informace ale dosud nemohla být ověřena z nezávislých zdrojů.

V provincii Samangan velí opozičním jednotkám generál uzbeckého původu Rašíd Dóstum.

STŘEDA 31. října
Ve středu USA zesílily útoky na frontové pozice Talibanu severně od Kábulu. Poprvé od začátku vojenských úderů v Afghánistánu nasadily do akce bombardér B-52. Nálety na pozice afghánského vládního hnutí prováděly dosud mnohem lehčí stroje F-16.

B-52 bombardoval frontové pozice Talibanu dvakrát. Po každém přeletu bylo vidět nejméně šest velkých sloupů dýmu nad planinou Šomalí zhruba 50 kilometrů severně od Kábulu. Bombardované místo leží mezi Karabakem a Baghrámem, kde Taliban kontroluje přístupovou cestu ke Kábulu, řekl velitel opozičních jednotek Amanuláh Gozar.

Před nasazením B-52 shodily americké letouny nejméně šest pum na frontové pozice Talibanu u Karabaku, Kalakanu, Husajn Kútu a Baghrámu, uvedl Gozar.

ON-LINE REPORTÁŽ
31. října 2001

Taliban: Máme 1500 mrtvých
Velvyslanec Talibanu v Pákistánu Abdal Salám Zaíf oznámil, že při amerických útocích zahynulo v Afghánistánu 1500 lidí. Neuvedl ale, kolik z toho bylo civilistů. Údaj nemohl být potvrzen z nezávislých zdrojů. USA tvrdí, že údaje o obětech, které zveřejňuje Taliban, jsou přehnané.

Spojenci poprvé využili český letoun

USA zasáhly ošetřovnu
Podle agentury Reuters zemřelo jedenáct lidí, když americká letadla v jihoafghánském Kandaháru zasáhla ošetřovnu Společnosti Červeného půlměsíce, což je v muslimských zemích obdoba Červeného kříže.

Agentuře to řekl lékař, který byl při útoku zraněn. Informace o obětech dosud nemohly být potvrzeny z nezávislých zdrojů.

ÚTERÝ 30. října
V úterý Taliban zažil jedny z nejtěžších náletů od začátku odvetných úderů USA. Americká letadla bombardovala pozice Talibanu na bojové linii severně od Kábulu. Velmi silné bombardování bylo hlášeno i z jihoafghánského Kandaháru, kam dopadaly pumy pět hodin. Terčem útoků byl i Herát na západě země, severoafghánský Mazáre Šaríf a provincie Paktíja na východě země.

V minulých dnech se USA soustřeďovaly na základny Talibanu za frontovou linií severně od Kábulu a na základny tankových a dělostřeleckých jednotek u bývalé základny Baghrám. Podaří-li se zničit zdejší pozice Talibanu, bude moci být otevřena zásobovací cesta. Liniemi u Baghrámu otřásla mohutná exploze, jejíž příčina je nejasná. Agentury po výbuchu hlásily hřibovitý mrak vysoký až 300 metrů.

Podle jednoho z velitelů opozice Taliban zřejmě utrpěl těžké ztráty, protože střely zasáhly pozice v Púli Barikábu na severní frontě, kde je mnoho bojovníků.

Rumsfeld: V Afghánistánu je malý počet vojáků
Šéf Pentagonu Rumsfeld v úterý přiznal, že na severu i na jihu Afghánistánu operuje velmi malý počet vojáků. Jsou to prý uniformovaní vojáci, kteří pomáhají s doplňováním zásob, s komunikací, se styčnými úkoly. Pomáhají také získávat informace o cílech a poskytují všemožné konkrétní informace, napomáhající leteckým akcím, vysvětlil Rumsfeld. "Efektivita těchto akcí se nyní proto zlepšila," dodal.

Straw: Boje budou možná pokračovat i o ramadánu
Britský ministr zahraničí Jack Straw zpochybnil, že by vojenská operace v Afghánistánu byla během muslimského svátku ramadánu přerušena. Reagoval tak na výzvu Pákistánu, aby USA udělaly v bojích přestávku. Straw tvrdí, že samy islámské země v minulosti během ramadánu válčily. Navíc je podle něj nutno zvážit, zda by přestávka v bojích prospěla "věci míru, nebo věci teroristů".

Britský ministr také výslovně kritizoval média a nepřímo veřejnost, že trpí ztrátou paměti ohledně událostí, které nynější vojenskou a diplomatickou kampaň vyvolaly. Řekl, že média jsou pod tlakem svého čtyřiadvacetihodinového cyklu a potřeby zařazovat stále nové obrázky, takže vyžadují okamžité výsledky. Přitom vojenská operace trvá teprve tři týdny, zdůraznil.

Obyvatelé jihoafghánského Kandaháru prohlížejí trosky domu, který byl podle nich časně ráno zasažen americkou bombou. (31. října 2001)

Vojáci elitní jednotky opozičního Severního spojenectví se cvičili u městěčka Džabal as-Sirádž. Místo leží asi padesát kilometrů severně od Kábulu, 31. října 2001

Autoři: ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Ivan Korčok těsně zvítězil v prvním kole prezidentských voleb na Slovensku

  • Nejčtenější

V Baltimoru obří loď zbořila dálniční most. Selhal motor, kolos byl neovladatelný

26. března 2024  8:17,  aktualizováno  27.3 1:10

Aktualizujeme V Baltimoru na východním pobřeží Spojených států se v pondělí zřítil čtyřproudový silniční most, do...

Střelba, výbuchy a požár. Ozbrojenci zabili na okraji Moskvy přes 62 lidí

22. března 2024  18:41,  aktualizováno  23.3

Přímý přenos Nejméně 62 mrtvých, včetně dětí, a 146 zraněných si vyžádal ozbrojený útok v koncertním centru na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

K útoku u Moskvy se hlásí Islámský stát, teroristé prchli v bílém renaultu

22. března 2024  22:04,  aktualizováno  23.3 7:01

K zodpovědnosti za útok v Krasnogorsku u Moskvy se na ruské sociální síti Telegram přihlásila...

ANALÝZA: Čtyři Tádžici svlékli Putina do naha. Ten musí něco udělat

25. března 2024

Premium Sotva týden poté, co si Putin zajistil páté prezidentské období, masakr v Moskvě rozbil moderní...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

„Ukrajinci to nebyli.“ Islámský stát ukázal video z masakru u Moskvy

24. března 2024  14:47,  aktualizováno  17:17

Islámský stát (IS) prostřednictvím zpravodajské agentury Al-Amaq zveřejnil video z pátečního útoku...

Podpora Istanbulské úmluvy ve Sněmovně je nejistá, míní Pekarová Adamová

29. března 2024  7:23

Hlasování Sněmovny o takzvané Istanbulské úmluvě proti násilí na ženách a domácímu násilí by podle...

Izrael udeřil na severu Sýrie nedaleko skladů zbraní. Nejméně 36 lidí zemřelo

29. března 2024  3:39,  aktualizováno  7:03

Při izraelských náletech nedaleko oblasti Halabu (Aleppa) na severu Sýrie zahynulo podle agentury...

Tajemný pan Pacička z Tábora. Příběh muže, který spojil velké korupční kauzy

29. března 2024

Premium Dlouhá léta byli hlavními tvářemi velkých kauz v Česku kontroverzní podnikatelé z Prahy. Například...

Útok Hamásu byl ozbrojený odpor, řekla ikona feminismu. Ničíte levici, vyčítají jí

29. března 2024

Premium Jedna z nejznámějších feministických autorek, americká filozofka židovského původu z Kalifornské...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...