Restaurace Le Carillon, kde teroristé minulý pátek zaútočili

Restaurace Le Carillon, kde teroristé minulý pátek zaútočili | foto: Reuters

OTÁZKY A ODPOVĚDI: Vše, co víme o vražedných útocích v Paříži

  • 276
Teroristické útoky, které se odehrály minulý týden v Paříži, si vyžádaly 130 životů a stovky raněných. Co se ten večer stalo, kdo útočil a co všechno zatím o útocích a útočnících víme, si můžete přečíst v přehledu otázek a odpovědí.

1 Kde se v pátek 13. listopadu v Paříži útočilo?

První útočník se odpálil v pátek 13. listopadu ve 21:20 u stadionu Stade de France, kde se zrovna hrálo fotbalové utkání mezi Francií a Německem. Na stadionu bylo v tu chvíli přes 80 tisíc lidí. Za pět minut se ozvala střelba v centru města na rohu ulic Bichat a Alibert u restaurací Carillon a Petit Cambodge. Ve 21:30 vybuchla druhá nálož u stadionu.

Střelba se poté ve městě ozývá i z ulic Rue de Charonne stejně jako na Rue de la Fontaine au Roi. Na ulicích zůstávají desítky obětí. Krátce před tři čtvrtě na devět se na rušném bulváru Voltaire vyhodil do povětří další útočník, který však zabil jen sebe.

Nedaleko od výbuchu tři muži vtrhávají do koncertní síně Bataclan. Policie se domnívá, že útočníci drží uvnitř diváky jako rukojmí. Krátce po 22. hodině vybuchuje u fotbalového stadionu třetí nálož.

V klubu Bataclan jsou stále zavření lidé a je slyšet střelba. Policie vtrhává do sálu v půl jedné a zneškodňuje pachatele. Při útocích zemřelo 130 lidí a dalších 352 bylo zraněno (na podrobný rozpis útoků se můžete podívat na časové ose).

Kde se v Paříži útočilo

2 Kdo jsou pachatelé?

Potvrzených je sedm útočníků, z nichž šest se odpálilo náložemi. U pěti policie zjistila a uveřejnila identitu, ačkoliv u jednoho je pravděpodobně falešná.

Na stadionu Stade de France útočili celkem tři muži. U vstupní brány D se jako první odpálil muž, kterého policie později identifikovala jako Ahmada al-Mohammada. Exploze si kromě něj vyžádala jednu další oběť.

Útočníka vyšetřovatelé spojili se syrským pasem, který se našel u jeho těla. Pětadvacetiletý Al-Mohammad původem ze Sýrie se jako migrant dostal na začátku října na řecký ostrov Leros. Poté, co prošel přes Řecko, Makedonii a Srbsko, se však jeho stopa ztratila. Nalezený pas byl však podle vyšetřovatelů falešný, a tak identita útočníka zůstává nejistá. Podle webu The Washington Post mohou v Evropě být další migranti s pasem na stejné jméno. Domněnku potvrzuje i fakt, že na jihu Evropy bují černý trh se syrskými pasy.

Identita druhého útočníka ze stadionu zůstává neznámá. Ví se jen, že bombu odpálil na ulici Rue Rimet nedaleko vchodu H. Nikoho dalšího nezranil.

Třetím útočníkem ze stadionu byl dvacetiletý francouzský mladík Bilal Hadfi. Bombu použil asi 300 metrů od stadionu u rychlého občerstvení
McDonald’s. Nikoho dalšího přitom nezranil. Podle informací New York Times pobýval Hadfi letos nějaký čas v Sýrii. V červenci na svůj profil na Facebooku napsal: „Ti psi útočí na naše civilisty všude. Udeřme na ně v jejich prasečí komunitě, takže se nebudou cítit znovu bezpečně ani ve svých snech.“

16.listopadu 2015 v 10:15, příspěvek archivován: 19.listopadu 2015 v 19:42

This is Bilal Hadfi, the bomber who blew himself up outside Stade de France. Live updates: https://t.co/k3Zt09jGKK pic.twitter.com/CiFDdtH8nY

Tři další útočníci přijeli ke koncertní hale Bataclan v šedém voze Volkswagen Polo. Do klubu, kde tou dobou hrála americká skupina Eagles of Death Metal, vtrhli podle očitých svědků s pokřikem „Alláhu Akbar“ (Bůh je veliký) a začali střílet kolem sebe (jak útok popsal očitý svědek čtěte zde). Než se policie do sálu dostala, zavraždili celkem 89 lidí. Dva z nich poté odpálili výbušninu, kterou měli na sobě. Třetího policisté při zásahu zneškodnili.

Teror v Paříži

Jednoho z útočníků identifikovala policie jako devětadvacetiletého Omara Ismaila Mostefaie původem z Alžírska. Mostefai žil v pařížské čtvrti Coucouronnes (reportáž ze čtvrti čtěte zde). Chodil pravidelně do mešity, ale v minulosti měl několikrát problémy se zákonem a policie ho obvinila v letech 2004 až 2010 z celkem osmi zločinů. Kvůli podezření z radikalizace se dostal v roce 2010 do hledáčku francouzských tajných služeb. Mostefaie však nikdy nezavřeli. Podle francouzských úřadů byl v kontaktu se strůjcem útoků. Podle deníku The Guardian to byl právě on, kdo řídil auto s dalšími dvěma útočníky k Bataclanu. Policie vzala do vazby šest jeho příbuzných k výslechu.

Druhého teroristu identifikovala policie jako 28letého Samyho Amimoura. Ten byl v podezření, že je napojen na teroristickou síť, už od roku 2012. V roce 2013 na něj byl podle webu The Parisien vydán mezinárodní zatykač. Jeho sousedé uvedli, že pobýval nějaký čas v Sýrii, kde se i oženil. Francouzský deník Le Monde vydal na konci roku 2014 článek o jeho otci, který se ho od islamistů snažil přivézt ze Sýrie zpět, ale bez úspěchu. „Kolegové mého syna mi tehdy ukázali, jak vraždí jiné muže zblízka. Viděl jsem strašné obrázky,“ přiznal 67letý Mohamed Amimour deníku. Třetího útočníka z Bataclanu se policii nepodařilo identifikovat.

Neznámý počet teroristů útočil v centru města. Jednoho z nich, který na sobě na bulváru Voltaire odpálil vestu s výbušninami, se podařilo identifikovat jako Ibrahima Abdeslama. Vesta byla totožná s těmi, které použili útočníci na stadionu. Při výbuchu zemřel pouze on sám. Jednatřicetiletý Abdeslam se narodil ve Francii, ale žil v Belgii. Policie nalezla na pařížském předměstí Montreuil černý Seat Leon půjčený v Belgii na jeho jméno.

3 Stopy vyšetřování

Policie zahájila pátrání po Salahu Abdeslamovi, bratrovi útočníka z bulváru Voltaire. Šestadvacetiletý Abdeslam se podle policie na pátečních atentátech podílel přinejmenším tím, že část útočníků do Paříže dopravil. V sobotu ho policie nedaleko belgických hranic zadržela, ale vzápětí ho propustila (více čtěte zde).

Belgická policie zveřejnila novou fotku Salaha Abdeslama podezřelého ze spolupráce s teroristy.(17. listopadu 2015)

Stopy za ním vedly do Belgie, do čtvrti hlavního města Molenbeek. Policie v ní vedla razii od pondělního rána a zadržela několik lidí. Salah Abdeslam však mezi nimi nebyl. Policie však zadržela jeho bratra Mohameda. Ten po propuštění v rozhovoru s reportéry vyzval Salaha, aby se policii vzdal.

Chudou část Bruselu obývá početná muslimská komunita a je už delší dobu nechvalně známá jako základna teroristů. Rodina Abdeslamových tu žila dlouhodobě. Jejich dům přitom stál nedaleko policejní stanice a zároveň jen pár ulic od domu muže, který celý útok v Paříži vymyslel. Podle NY Times spolu často chodili pít do místního baru.

4 Kdo útok vymyslel?

K útokům se přihlásil den po útoku Islámský stát. Za mozek celé operace určily vyšetřovatelé sedmadvacetiletého Abdelhamida Abaaouda. Belgičan, který se narodil v Maroku, pracoval pro Islámský stát jako náborář. Organizoval ale také teroristické útoky. Koncem letošního srpna zorganizoval například pokus o střelbu na cestující v rychlovlaku mezi Bruselem a Paříží (více čtěte zde).

Abdelhamid Abaaoud, islamista podezřelý z přípravy pátečních útoků v centru...

Do hledáčku policie se Abaaoud dostal kvůli možnému napojení na teroristické sítě už dříve. Francouzský ministr vnitra Bernard Cazeneuve však přiznal, že až do pátečních útoků netušili, že se Abaooud pohybuje v Evropě. Na stopu v pařížské čtvrti Saint-Denis přišla policie díky tipu, který jim někdo v pondělí zavolal.

Abaaouda tam jednotka rychlého nasazení při zátahu zastřelila. Jeho identitu potvrdily i testy DNA. Kromě něj zemřely v Saint-Denis ještě dva lidé. Jejich identita není jistá. První zprávy uváděly, že jednou je Abaaoudova sestřenice, která na sobě odpálila pás s výbušninami. Deník The Guardian s odkazem na francouzská média však tuto zprávu v pátek dementoval.

5 Měl útok něco společného s islámem?

K útoku se přihlásil Islámský stát, s islámem však vraždění podle odborníků ani praktikujících muslimů nemělo nic společného. Teroristé vraždili oběti bez ohledu na víru a mezi zabitými je i několik muslimů (více o muslimech, kteří při útocích zemřeli, čtěte zde).

Muslimové po celém světě útoky odsuzují a na sociálních sítích se poté rozjela kampaň pod hashtagem #NotInMyName (ne mým jménem). „Já nevidím muslimy, když vidím IS, vidím teroristy,“ řekla CNN jedna z účastnic kampaně Philistine Ayadová. Pařížští muslimové se i přesto nyní bojí, že se zloba lidí obrátí proti nim. Rozzlobení lidé totiž podle nich nehledí na to, že jejich víra k něčemu tak brutálnímu nenabádá (reportáž z pařížské Velké mešity čtěte zde).

Útoky odsoudilo i české Ústředí muslimských obcí. „Poselství islámu, dle slov Koránu, je poselstvím milosrdenství všem lidem, a ne poselstvím msty a nenávisti, kterou extremisté z Al-Káidy a IS šíří svou zločinnou politickou ideologií a teroristickými činy,“ uvedlo v prohlášení Ústředí (více čtěte zde).


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Nejlepší videa na Revue